More potopilo grad, vetar obara stabla — veliko nevreme na Jadranu /video, foto/

CC0 / Pixabay / Veliki talasi
Veliki talasi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jadranski deo Hrvatske pogodilo je veliko nevreme, pa je za celu obalu proglašeno upozorenje najvišeg stepena — crveni meteoalarm. Mediji navode da se deo Omiša našao pod morem, a poplavljena je i riva u Kaštelima.

Crveni alarm je proglašen zbog olujnog, ponegde i orkanskog juga čiji udari dostižu do 130 kilometara na sat, uglavnom na otvorenom moru.

Uz takve udare vetra, meteorolozi predviđaju talase na otvorenom moru od četiri do šest metara, objavio je portal „Indeks“.

​Na obali se očekuju talasi do pet metara, kao i obilne padavine.

Portal „Dalmacija danas“ piše da su nizak pritisak i mesečeva plima, uz olujan i orkanski južni i jugozapadni vetar, doveli do porasta nivoa mora, pa je veći deo Omiša poplavljen.

I u području Splita pojedini niži delovi obale našli su se pod morem.

Kaštelanska riva je cela pod vodom, a jak vetar obara stabla u širem području Splita, pa vlasti upozoravaju građane da budu oprezni.

„S obzirom na kišu koja pada već nekoliko dana, molimo građane na poseban oprez prilikom boravka na otvorenom, jer bi vetar mogao da lomi grane i stabla, pogotovo na području Marjana, Mosora“, navodi se u apelu splitskih vlasti.

Zbog jakih udara vetra u prekidu su mnoge trajektne linije.

Sva putovanja odložena su za ponedeljak, kada se očekuju povoljniji vremenski uslovi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala