Manastir Spaso-Kameni: Mirna oaza na severu Rusije /foto/

CC BY-SA 4.0 / Evgeniy Shelkovnikov / Church (cropped image)Spaso-Kameni manastir na Kubenskom jezeru u Ust-Kubinskom rejonu Vologodske oblasti
Spaso-Kameni manastir na Kubenskom jezeru u Ust-Kubinskom rejonu Vologodske oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedan od najstarijih manastira na severu Rusije nalazi se na malom ostrvu, čija je dužina 120 metara, a širina 70 metara, na jezeru Kubensko u Vologdskoj oblasti. Manastir Spaso-Kameni osnovan je u 13. veku.

Prema legendi, princa Gleba Belozerskog je tokom plovidbe uhvatila strašna oluja. On se tada zakleo da će sagraditi hram na mestu gde njegovi brodovi budu pristali. To se desilo na ostrvo Kameni, po kojem je manastir dobio ime.

CC BY-SA 4.0 / Evgeniy Shelkovnikov / Kamenny Monastery (cropped image)Spaso-Kameni manastir na Kubenskom jezeru u Ust-Kubinskom rejonu Vologodske oblasti
Manastir Spaso-Kameni: Mirna oaza na severu Rusije /foto/ - Sputnik Srbija
Spaso-Kameni manastir na Kubenskom jezeru u Ust-Kubinskom rejonu Vologodske oblasti

U 15. veku u manastiru je sagrađena Preobraženska crkva, koja je prva kamena crkva na teritorijama koje okružuju Vologdu i Belozersk. Beli kamen i cigla za njega isporučeni su sa teritorije Tverske oblasti. Od 19. veka u manastiru je radila jedina spasilačka stanica u provinciji Vologda. Pored toga, na ostrvu su bila dva svetionika, a manastirski zvonik je korišćen za upozorenja o nevremenu.

CC BY-SA 3.0 / Yury Saygon / IslandSpaso-Kameni manastir na Kubenskom jezeru u Ust-Kubinskom rejonu Vologodske oblasti
Manastir Spaso-Kameni: Mirna oaza na severu Rusije /foto/ - Sputnik Srbija
Spaso-Kameni manastir na Kubenskom jezeru u Ust-Kubinskom rejonu Vologodske oblasti

Tokom sovjetske ere, manastir je zatvoren i praktično uništen. Crkva Preobraženja Spasitelja je 1937. godine dignuta u vazduh zbog cigle, koja na kraju nije mogla da se koristi. Trenutno je od prvobitnih zgrada manastira sačuvana samo Uspenska crkva-zvonik podignuta u 16. veku.

Obnova manastira, u skladu sa programom zaštite kulturne baštine, započeta je početkom 1990-ih godina. Rad je nadzirao stanovnik Vologde Aleksandar Pligin, koji je zajedno sa porodicom nastavio obnavljanje manastira, čak i kada je ponestalo državnog novca. Pligin je umro 2004. godine i sahranjen je na ostrvu. Od 2010. godine božanske službe su nastavljene u lokalnoj crkvi, a 2017. godine manastir je ponovo počeo sa radom.

CC BY-SA 3.0 / Yury Saygon / PanoramaSpaso-Kameni manastir na Kubenskom jezeru u Ust-Kubinskom rejonu Vologodske oblasti
Manastir Spaso-Kameni: Mirna oaza na severu Rusije /foto/ - Sputnik Srbija
Spaso-Kameni manastir na Kubenskom jezeru u Ust-Kubinskom rejonu Vologodske oblasti

Sada se na teritoriji može videti obnovljena Uspenska crkva i zvonik, kapela u čast svih vologdskih svetaca, hotel za hodočasnike, kuća za sveštenika, muzej i spasilačka stanica. Hodočasnici ovde dolaze da pomognu u obnovi manastira.

Turisti takođe mogu da posete teritoriju manastira. Obilazak se organizuje od maja do oktobra. Poseta manastiru je besplatna, ali su dobrodošle donacije, kao i pomoć u hrani ili građevinskom materijalu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala