Kakve su šanse da Tramp poput Linkolna uvede ratno zakonodavstvo i pobedi u „građanskom ratu“

© AP Photo / Patrick SemanskyDonald Tramp odaje počast ratnim veteranima na groblju Arlington
Donald Tramp odaje počast ratnim veteranima na groblju Arlington - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da bi Donald Tramp uveo ratno zakonodavstvo, privremeno suspendovao američki ustav i sproveo nove predsedničke izbore trebalo bi da pored podrške vojske dobije i značajniju podršku podeljenih republikanaca. Prethodno bi trebalo da iscrpi sva pravna i ustavna sredstva koja su mu na raspolaganju.

Do sada najradikalniju ideju za rešavanje postizborne krize u Sjedinjenim Državama promovisao je bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin potpisavši peticiju kojom se poziva Donald Tramp da privremeno suspenduje ustav, uvede ratno zakonodavstvo i u tim uslovima, pod nadzorom vojske, ponovo održi predsedničke izbore.

Prema rečima politikologa Aleksandra Pavića, peticiju je sastavio deo bivšeg pokreta „Čajanka“ u Ohaju, a već sledećeg dana nakon što ju je Flin promovisao, Tramp je održao govor od 45 minuta, objavljen na njegovom Fejsbuk nalogu, gde je pomenuo mogućnost da se ponovo održe izbori zato što postoji suviše dokaza da su bili neregularni.

Linkolnov presedan za pobedu u građanskom ratu

Koliko je realno da se to dogodi zavisi od Trampa koji je rekao da će pitanje izborne krađe isterati do kraja i da neće odustati, kaže Pavić za Sputnjik i dodaje da će aktuelni američki predsednik prvo pokušati da iskoristi sva pravna i ustavna sredstva koja su mu na raspolaganju.

„Međutim, u peticiji su se ljudi koji su je napravili pozvali na Linkolna i na presedan kojim je svojevremeno spasena republika, odnosno država. Zanimljivo je da su napravili paralelu da Amerika može ponovo da sklizne u građanski rat“, kaže Pavić.

Za ovakav potez Tramp bi za ovo morao da ima podršku ne samo vojske, kaže naš sagovornik i podseća da je u međuvremenu postavio svog ministra odbrane, bivšeg specijalca kome je jedan od prvih poteza bio da podredi komandu specijalnih snaga podredi direktno sebi, to jest Trampu, „mimo linije komande koja je išla preko načelnika združenog generalštaba“.

Logistika spremna, republikanci podeljeni

To sve govori o tome da je spremljena logistika da bi se takav potezi povukao, ali za to bi Tramp trebalo da dobije podršku i dobrog dela Republikanske partije koja je za sada prilično podeljena, ističe Pavić.

​Polovina republikanaca reaguje „prilično mlako“ jer se plaše javnosti, kaže Pavić i dodaje da bi deo njih podržao Trampa, ali prvo bi trebalo da se iscrpe sve pravne i ustavne mogućnosti, a taj proces još nije gotov.

Sredstvo pritiska na Kongres do 6. januara

Međutim, ova inicijativa je ostavljena kao opcija, a Flin je tome dao javnu podršku zajedno sa još jednim poznatim penzionisanim generalom, tako da to ostaje „kao karta u rezervi ili sredstvo pritiska“, smatra naš sagovornik.

Međutim, da li će Tramp „odigrati tu kartu“ neće se znati do 6. januara, kad bi Kongres trebalo da broji elektorske glasove jer tad će se videti dokle su stvari došle, ali ideja o vojnoj upravi je puštena u opticaj zbog velikog nezadovoljstva u Americi.

„Razne ankete pokazuju da čak pola, a neke i da više od polovine Amerikanaca smatraju da izbori nisu bili regularni, a skoro sve ankete pokazuju da 80 odsto republikanaca smatra da nisu, tako da je Amerika vrlo duboko podeljena. Svašta može da se desi, tako da je ova karta stavljena u opciju kao neka mogućnost. To, naravno, radikalizuje dodatno već vruću političku atmosferu u Americi“, zaključio je Pavić.
Pojeo vuk magarca

S druge strane, spoljnopolitički urednik američkog časopisa „Hronikls“ Srđa Trifković kaže, pozivajući se na svoje „vrlo kvalitetne izvore informacija“ u Americi, da ova inicijativa nema apsolutno nikakve izglede za uspeh.

„U celini, pojeo vuk magarca. Po svoj prilici, koliko god da je bilo manipulacija, a bilo ih je nesumnjivo, one nisu bile tako izrazito grube i bezočne da proizvedu tako drastične posledice. Tako da čak i oni delovi sistema koji nisu nužno neskloni Trampu ne bi bili voljni da krenu tim putem, jer to bi zaista moglo da dovede do eskalacije nasilja. Mislim da će čak i Trampovi podržavaoci koji su u institucijama sistema ustuknuti pred tim, kaže Trifković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala