Ovo su četiri najmisterioznije podmornice na svetu

© AP Photo / Guang NiuKineska podmornica
Kineska podmornica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Četiri tajne podmornice Kine, Pakistana i Severne Koreje nemaju prava imena, a primećene su proučavanjem satelitskih snimaka, navodi se na portalu „Kovert šors“.

Prva na listi je kineska podmornica koja nema palubu. Ona je porinuta 2019. godine, piše „H I Sutton“. Podmornica je praktično ravna na vrhu. Po jednoj teoriji podmornica je bez posade, ako je to tačno, onda je kineska podmornica najveće podvodno bespilotno vozilo na svetu. Najverovatnije je to eksperimentalni model.

​Pametna podmornica pakistanske mornarice Iks-klase je druga na listi. O njoj se malo zna, poznato je da se prvi put pojavila na zvaničnim fotografijama sa vojne parade u Karačiju. Najverovatnije je izgrađena 2016. godine. Podmornica će možda morati da zameni zastarelu pakistansku podmornicu „Cos.Mo.S MG-110", koja se koristi od početka 90-ih godina 20. veka, navodi portal „Kovert šors“.

Još jedna mala podmornica, ovog puta proizvedena u Kini, primećena je samo jednom na satelitskim snimcima iz 2014. godine. Njena dužina je 35 metara. Ekspert portala sugeriše da podmornica ima električni ili dizel-električni motor. Očigledno se koristi za specijalne operacije, odbranu obale ili podvodnu borbu.

Listu zatvara severnokorejska podmornica „Sinpo-D“, koja je mala i dugačka 16 metara. Primećena je na satelitskim snimcima tajnog severnokorejskog brodogradilišta. Iz Pjongjanga nije bilo zvaničnih izveštaja u vezi sa razvojem ove podmornice i njenom namenom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala