Zaharova o moratorijumu na „Severni tok 2“: Amerika reaguje uvek isto - političkom agresijom

© Sputnik / Foreign Ministry of the Russian Federation / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova rekla je da Amerika decenijama ima istu reakciju na ruski gasovod – bez obzira kuda i kada on prolazio i kojim sporazumom da je legitimizovan – a ta reakcija je politička agresija i protivzakonito delovanje.

Ona je reagovala na poziv američke ambasade u Berlinu da Nemačka i EU uvedu moratorijum na izgradnju gasovoda „Severni tok 2“ i tako pokažu da se više ne mire sa „konstantnim zlonamernim ponašanjem Rusije“.

Kako je izjavila v.d. američkog ambasadora u Nemačkoj, gasovod je „politički instrument“ čiji je cilj da se „zaobiđe Ukrajina i podeli Evropa“.

Zaharova je podsetila da je 2014. godine u „Vašington tajmsu“ objavljen članak sa potpuno suprotnim naslovom: „Reganova administracija upozoravala da će isporuke ruskog gasa kroz Ukrajinu oslabiti Zapad“.

„Fantastično. U članku piše: ‘U belešci za Belu kuću u julu 1981. godine savetnici u administraciji Ronalda Regana pozivali su na suprotstavljanje novom gasovodu iz delova Rusije bogatih gasom i naftom u Evropu, upozoravajući da će to oslabiti pozicije Zapada’. Naša strategija je usmerena na ograničavanje ekonomskih poluga sovjetskog uticaja na Zapad. To su zapisali predstavnici Pentagona u Beloj kući. Kakva dihotomija“, napisala je ona na Fejsbuku.

Podsetimo, projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala