Ultimatum demonstranata u Jerevanu - Pašinjan da ode s vlasti do 8. decembra

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtest opozicije u Jermeniji
Protest opozicije u Jermeniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Demonstranti u Jerevanu zahtevaju od premijera Jermenije Nikola Pašinjana da napusti svoju dužnost do podneva 8. decembra, javlja naš dopisnik.
„Ako to ne učini, širom zemlje će početi akcije građanske neposlušnosti. Ako ne ode do utorka, sami ćemo ga skloniti“, rekao je okupljenima predstavnik opozicione stranke „Dašnakcutjun“ Išhan Sagateljan.

Desetine hiljada demonstranata danas se okupilo u prestonici Jermenije, zahtevajući ostavku Nikola Pašinjana. Nakon skupa na Trgu slobode, gde su minutom ćutanja odali počast vojnicima koji su poginuli u sukobu u Nagorno-Karabahu, demonstranti su krenuli prema rezidenciji premijera, noseći ogromnu zastavu. Okupljeni su skandirali „Nikol - izdajnik“ i „Jermenija bez Nikola“.

Kako je saopštio direktor Službe za nacionalnu bezbednost, lider opozicione stranke „Otadžbina“ Artur Vanecjan, 17 opozicionih stranaka je predložilo da dužnost šefa vlade zauzme bivši premijer zemlje Vazgen Manukjan.

Prema njegovim rečima, Manukjan je saopštio da će, ukoliko bude izabran, održati vanredne parlamentarne izbore na kojima neće učestvovati.

Neredi i protesti opozicije u Jerevanu počeli su tokom noći 10. novembra, nakon što je premijer Jermenije, zajedno sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana, usvojio trilateralnu izjavu o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu i predaji Azerbejdžanu nekoliko regiona.

U Jermeniji je ovo shvaćeno kao neosnovana odluka o kapitulaciji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala