Tramp potpisao „Rodčenkov zakon“: Za doping će se odgovarati krivično

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaSpecijalista za uzimanje uzroraka za proveru dopinga na takmičenju u ski-krosu na XXIII Zimskim olimpijskim igrama
Specijalista za uzimanje uzroraka za proveru dopinga na takmičenju u ski-krosu na XXIII Zimskim olimpijskim igrama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je takozvani „Rodčenkov zakon“, koji predviđa krivično gonjenje za korišćenje dopinga na takmičenjima na kojima učestvuju američki sportisti, saopštila je pres-služba Bele kuće.

Kako je Tramp saopštio, imao je primedbe u vezi sa zakonom. Kod predsednika je izazvao sumnje član šest tog zakona koji zahteva da „određene institucije, uključujući Ministarstvo pravde, razmenjuju informacije sa Američkom antidoping agencijom u vezi sa bilo kojom istragom zbog potencijalnog kršenja člana tri tog dokumenta (o doping zaveri)“. Šef Bele kuće je saopštio da nije spreman da pristane na to.

„Moja administracija će tumačiti član šest u kontekstu ustavnih ovlašćenja predsednika, koja se odnose na kontrolu širenja informacija, čije otkrivanje može negativno uticati na nacionalnu bezbednosti“, saopštio je američki predsednik.

U skladu sa „Rodčenkovim zakonom“, SAD će imati pravo da krivično gone bilo kog čoveka na svetu ukoliko je umešan u doping zaveru na takmičenjima u kojima učestvuju američki sportisti. Pritom, zakon se ne odnosi na severnoameričke profesionalne lige na koje se ne primenjuje kodeks VADA.

Zakon ne predviđa krivično gonjenje sportista koji su optuženi za korišćenje dopinga, već se odnosi na trenere, agente, menadžere i predstavnike državnih institucija. Kazna predviđa novčanu kaznu do milion dolara i kaznu zatvora do deset godina

Zakon je dobio ime po informatoru Svetske antidoping agencije (VADA) Grigoriju Rodčenkovu.

Nacrt zakona je primer eksteritorijalne primene američkog zakonodavstva, jer se odnosi na sve koji su na bilo koji način povezani sa dopingom, bez obzira na to da li su pod jurisdikcijom SAD.

Ranije je VADA kritikovala novi zakon. Prema mišljenju njenih predstavnika, zakon će potkopati svetski antidoping sistem i zaplašiće informatore, ukoliko bude postojao rizik da i oni mogu snositi krivičnu odgovornost. Pored toga, predstavnici su zabrinuti da bi se ovakva pravila mogla pojaviti i u drugim zemljama iz političkih razloga.

I Rusija je kritikovala novi zakon, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je ovo pokušaj SAD da rašire svoju jurisdikciju na druge zemlje.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala