Rusija: Patentiran robot za beskontaktno uzimanje uzoraka pri testiranju na koronu

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaKorona virus
Korona virus - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski naučnici patentirali su robota za beskontaktno uzimanje uzoraka za testiranje na virus koronu, i spremni su da ga u roku od tri-četiri meseca pošalju na medicinska testiranja, rekao je direktor Instituta za konstruisanje i tehnološku informatiku Ruske akademije nauka Sergej Šeptunov.
„Dobili smo patent, ali ga još nikome nismo predlagali, procenjujemo situaciju i čekamo zainteresovane partnere. U roku od tri-četiri meseca možemo napraviti gotov proizvod koji ćemo poslati na medicinska testiranja. Potencijal je prilično ozbiljan“, rekao je Šeptunov.

Prema njegovim rečima, robot rešava osnovi problem – eliminiše kontakt između laboranta i pacijenta. Naime, oni se nalaze u odvojenim prostorijama, koje su razdvojene staklenom hermetičnom pregradom na kojoj se nalazi mali otvor za štapić za uzimanje brisa.

Laborant, koji zahvaljujući kameri na robotu na monitoru vidi otvorena usta pacijenta, upravlja uređajem pomoću džojstika i na daljinu uzima uzorak.

Ruski robot „Gardi Metrobot“  - Sputnik Srbija
Ruski robot „Gardi Metrobot“ pomaže u borbi protiv kovida 19 /video/

Naučnik ističe da je u „čistoj“ zoni gde se nalazi laborant pritisak malo povišen, kako kroz otvor ne bi prošla zaraza iz prostorije sa pacijentom. U tom slučaju, protok vazduha će se stalno odvijati iz „čiste“ prostorije u „kontaminiranu“.

Prema rečima Šeptunova, kada se stekne iskustvo u korišćenju robota, on će se moći pokrenuti i u automatskom režimu na bazi veštačke inteligencije, kada prisustvo laboranta uopšte neće biti potrebno.

Robot je veoma mobilan, može se koristiti van bolnice, na primer na aerodromu, u vozilu ili kontejneru koji se može transportovati u manja mesta i za jedan dan testirati sve građane, dodaje naučnik.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala