Preko 1.500 doza dnevno: Kako izgleda vakcinacija ruske vojske /video/

© Sputnik / Ministry of Defence of the Russian Federation / Uđi u bazu fotografijaVakcinacija u Rusiji
Vakcinacija u Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
U toku je masovna vakcinacija protiv virusa korona u ruskoj vojsci. Vakcina „Sputnjik Ve“ dostavlja se u garnizone avionima. Do sad se vakcinisalo više od 7.000 ljudi, prenosi televizija „Zvezda“.

Ministarstvo odbrane planira da nabavi skoro pola miliona doza vakcine. Prvih 15.000 je već stiglo u vojsku. Do sredine decembra biće isporučeno pet puta više doza.

Na putu do vojske, vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ čuva se u posebnom kontejneru, univerzalnom zamrzivaču, koji i bez napajanja čuva temperaturu do dva sata.

„Već smo vakcinisali medicinsko osoblje, rizične grupe. Sada smo započeli vakcinaciju vojničkog kadra. Formirane su brigade lekara i medicinskih sestara koje su zadužene za vakcinaciju. Posebno su izdvojeni kabineti u kojima se vojnici pregledaju, a zatim primaju vakcinu u kabinetu za terapiju“, kaže načelnik 9. medicinsko-dijagnostičkog centra Ministarstva odbrane Rusije Konstantin Kuvšinov.

Kako je već saopšteno, vakcina je dvokomponentna, što znači da se pacijent vakciniše dva puta, u razmaku od tri nedelje.

Svakodnevno se širom Rusije vakciniše do 1.500 vojnika. Ministar odbrane Sergej Šojgu je naložio da se taj broj utrostruči.

Prema rečima načelnika 9. medicinsko-dijagnostičkog centra Viktora Klipaka, vakcinisani vojnici poštuju sve neophodne preventivne mere kako bi se razvio zaista dobar imunitet.

„Praktično nema reakcija nakon vakcinacije“, objašnjava Klipak.

U glavnom skladištu lekova Ministarstva odbrane, na temperaturi od najviše minus 18 stepeni čuvaju se sve doze vakcine, koje se isporučuju vojsci.

Odatle se vakcina prebacuje u posebne termokontejnere u kojima se šalje u određene medicinske centre. Tokom transporta vakcina je obložena suvim ledom.

„Svakodnevno šaljemo nekoliko aviona sa vakcinama. Čim se vakcina pojavi, odmah se planira transport“, kaže načelnik Centra za farmaciju i medicinsku opremu Ministarstva odbrane Dmitrij Judin.

Kako „Sputnjik Ve“ ne bi izgubila lekovita svojstva tokom transporta, Ministarstvo je kupilo više od sto termokontejnera i zamrzivača, zahvaljujući kojima je moguće isporučiti vakcinu u najudaljenije vojne jedinice bilo kojim prevoznim sredstvom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala