Pismo 400 političara najbogatijem čoveku na svetu

© AP Photo / Evan Agostini/InvisionDžef Bezos
Džef Bezos - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetski političari, njih 400, uputilo je pismo osnivaču „Amazona“ Džefu Bezosu u kojem traže da kompanija promeni poslovnu praksu, a on da se ponaša kao globalni korporativni građanin.

U pismu izvršnom direktoru Amazona i najbogatijem čoveku na svetu s neto bogatstvom od 185 milijardi dolara lideri poručuju da svet „zna da Amazon može da priušti da plaća svoje radnike, troškove zaštite životne sredine i poreze“, ali da je kompanija „izbegla i zaobišla da plati svoje dugove prema radnicima, društvima i planeti“.

Među potpisnicima pisma Bezosu su američke kongresmenke Ilhan Omar i Rašida Tlaib i potpredsednica Evropskog parlamenta Hajdi Hautala, kao i niz članova parlamenata iz Velike Britanije, kao i političke ličnosti iz Turske, Francuske i Grčke, objavio je portal „Investitor“.

Ističu da se bogatstvo Bezosa dramatično povećalo tokom pandemije jer se potrošači snabdevaju osnovnim stvarima i okreću se internet kupovini u većem broju nego ranije.

Političari širom sveta žele da „Amazon“ poveća platu svojim radnicima, da se do 2030. obaveže na nultu emisiju štetnih gasova, kao i da obezbedi transparentnost nad privatnošću i korišćenjem podataka svojih kupaca.

U pismu se ocenjuje da zaposleni u Bezosovoj kompaniji „ulaze u opasne radne odnose s poslodavcem, uživaju malo ili nimalo povećanje plate i suočavaju se s odmazdom zbog napora da se obrate poslovodstvu ili da se organizuju“.

Političari takođe kritikuju i iznos poreskih doprinosa „Amazona“.

„Globalnim izbegavanjem poreza nanosite štetu javnoj zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, stanovanju, socijalnoj bezbednosti i infrastrukturi“, navodi se u pismu.

Iz „Amazona“ je za „Independet“ rečeno da „pitanja pokrenuta u ovom pismu proizlaze iz niza obmanjujućih tvrdnji pogrešno informisanih grupa moći koje, čini se, koriste Amazonovu reputaciju kako bi istakli svoj lični uticaj“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala