Novi sudar Amerike i Kine: Vašington ukinuo pet programa razmene

© REUTERS / Hyungwon KangZastave Kine i SAD u Vašingtonu
Zastave Kine i SAD u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka administracija ukinula je pet programa kulturne razmene sa Kinom za koje tvrdi da se koriste za širenje kineske propagande.

Državni sekretar Majk Pompeo rekao je da su programi kulturne razmene koji su ukinuti bili u potpunosti finansirani i ogranizovani od strane kineske vlade kao „sredstva meke propagande“.

Vojnici na zgradi Pentagona i zastava Amerika - Sputnik Srbija
Pentagon svrstao Rusiju, Kinu i teroriste u pretnje Americi

Oni su bili namenjeni zvaničnicima kineske Komunističke partije, a ne narodu Kine, koji ne uživa slobodu govora i okupljanja, navodi se u saopštenju Stejt departmenta, objavio je AP, a prenosi Tanjug.

Pompeo je rekao da SAD podržava „recipročne i pravične programe kulturne razmene“ sa Kinom i da će se oni koji ostvaruju korist za obe zemlje nastaviti i ubuduće.

Stejt department je ukinuo Program obrazovnih putovanja u Kinu za kreatore javnih politika, Program prijateljstva između SAD i Kine, Američko-kineski program razmene liderstva i Hongkonški obrazovni i kulturni program. Svaki od ovih programa dozvoljavao je besplatno putovanje američkih zvaničnika u Kinu o trošku Pekinga.

Okončanje pet programa kulturne razmene sa Kinom usledilo je nakon što je Vašington juče najavio da će odbiti da izda vize kineskim državljanima koji „šire propagandu u inostranstvu služeći se nasiljem i drugim sredstvima zastrašivanja“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala