Ko će dobiti karabaško zlato

Pratite nasTelegramOdyssey
Rat u Karabahu je zaustavljen, ali još nije sve razjašnjeno do kraja. Sukobljene strane treba da pregovaraju o pograničnim oblastima u kojima se nalaze „zanimljivi objekti“. Tu spadaju istorijski spomenici hrišćanstva, nalazišta rudnih bogatstava. Rudnik zlata u blizini jermenskog sela Sotk je već postao predmet spora.

Prema trilateralnom mirovnom sporazumu, nakon prelaska Karvačarskog (Keljbadžarskog) rejona pod kontrolu Azerbejdžana, rudnici su postali sporna teritorija, jer granica prolazi duž nalazišta, presecajući ga napola.

Opoziciona poslanica parlamenta Jermenije Naira Zograbjan digla je uzbunu pre nekoliko dana: azerbejdžanska vojska je ušla u naselje Vardenis u jermensku oblast Geharkunik i namerava da preuzme kontrolu nad nalazištem zlata u blizini Sotka. Poslanica je ubrzo podelila i video snimak koji je dobila, a koji pokazuje azerbejdžanske vojnike na snežnom planinskom terenu.

„Zvali su me radnici 'Sotka'. Oni pokušavaju da izvuku tehniku i ljude. Moramo konstatovati da danas u Jermeniji nemamo vlast“, rekla je Zograbjan.

Premijer Nikol Pašinjan oštro je reagovao na gromoglasnu izjavu opozicione poslanice, ističući u video saopštenju da su neke političke grupe u Jermeniji digle uzbunu i počele da šire glasine o ustupanju Azerbejdžanu dela teritorije Jermenije u oblasti Geharkunik.

Takve izmišljene informacije šire se samo sa jednim ciljem: da se stvori utisak bezvlašća u Jermeniji, napravi haos i pokrene rat unutar zemlje, rekao je Pašinjan.

Pored premijera, informacije Naire Zograbjan demantovalo je i Ministarstvo odbrane Jermenije, a zatim i rukovodstvo oblasti Geharkunik. Međutim, ubrzo su poslanici druge opozicione frakcije „Prosvećena Jermenija“ saopštili da se oko 80 azerbejdžanskih vojnika nalazi na teritoriji rudnika u Sotku. Ovu informaciju je regionalnom izdanju JAM-news potvrdio rukovodilac seoske zajednice Sotka Akop Avetjan.

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Uđi u bazu fotografijaPoslanici opozicione frakcije „Prosvećena Jermenija“ saopštili su da se oko 80 azerbejdžanskih vojnika nalazi na teritoriji rudnika u Sotku.
Ko će dobiti karabaško zlato - Sputnik Srbija
Poslanici opozicione frakcije „Prosvećena Jermenija“ saopštili su da se oko 80 azerbejdžanskih vojnika nalazi na teritoriji rudnika u Sotku.
„Tačno je. Azerbejdžanci ne pucaju, ali su zahtevali da se oslobodi nalazište. Pregovori su u toku. Ako ruski mirovnjaci ne budu intervenisali, bojim se da se sve ovo neće dobro završiti“. Tek nakon ovoga zvanične jermenske strukture su potvrdile činjenicu da se azerbejdžanski vojnici nalaze u Sotku“.

Čiji je rudnik zlata

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su predstavnici oružanih snaga Jermenije, Rusije i Azerbejdžana započeli aktivnosti na utvrđivanju granične linije, a jedan deo se izvodi na mestu rudnika Sotk. „Potpuna i tačna demarkacija na ovom ili onom delu granice je izuzetno važna u smislu otklanjanja sporova oko vlasništva nad određenim delom granice, kao i mogućih provokacija“, navodi se u saopštenju.

Prvi zamenik načelnika Generalštaba oružanih snaga Jermenije Tiran Hačatrjan objasnio je na konferenciji za novinare da državna granica prolazi sredinom rudnika.

„Ruska kompanija, koja kopa rudu, preduzela je preliminarne mere kako bi osigurala bezbednost i postavila kontrolni punkt. Jermenske trupe nisu učestvovale u obezbeđivanju ovog područja, jer je ruska strana bila angažovana. Ulazeći u Keljbadžarski rejon, predstavnici oružanih snaga Azerbejdžana rekli su da svi koji čuvaju ovu teritoriju moraju da je napuste. Mi smo upozorili Azerbejdžance da rudnik čuvaju Rusi, a upozorili smo i njih. Vodili su se pregovori na kojima su učestvovali i Rusi. Trenutno su se sve snage povukle iz Sotka“, saopštio je Hačatrjan.

Jermensko Ministarstvo spoljnih poslova dalo je posebnu izjavu, ukazujući na to da je razgraničavanje i demarkacija dug i složen proces koji između država sprovode „međuresorne komisije i radne grupe na osnovu međudržavnih pregovora, kao rezultat čega se potpisuje odgovarajući međunarodni dokument“.

Azerbejdžan smatra nalazište svojim. Sredinom 1990-ih godina (posle prvog rata u Karabahu), državna kompanija „Azergizil“ sklopila je ugovor sa američkom kompanijom RV Investment Group Sevrvices LLS o istraživanju, razvoju i učešću u kapitalu na tri nalazišta zlata, uključujući i ono u Sotku. Ali radovi iz očiglednih razloga nisu započeti. Zatim se kompanija „Azergizil“ zatvorila, a „AzerGold“, koja se bavi istraživanjem i eksploatacijom zlata, nije dobila nijedan zahtev, rekao je njen zvanični predstavnik.

Učešće ruske kompanija u razvoju nalazišta u Sotku, garantovano će smanjiti tenzije i prevesti spor isključivo na pregovarački nivo. Možda će situacija sa rudnikom postati jasnija tokom posete jermenskog premijera Nikola Pašinjana Moskvi, koja se očekuje narednih dana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala