Borba za zaštitu Ade Bojane

CC0 / Pixabay / Plaža na Adi Bojani
Plaža na Adi Bojani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Erozivni proces na zapadnom delu ostrva Ada Bojana u Crnoj Gori ugrozio je pojedine smeštajne kapacitete, a veliki talasi počeli su da urušavaju apartmane koji su se našli na prvoj liniji do mora. Zbog toga je po hitnom postupku raspisan poziv za sanaciju.

Kako piše podgorički „Dan“, pojedini bungalovi već su u vodi, a pod uticajem talasa došlo je do vidnog oštećenja objekata, pucanja zidova i lomljenja osnovne konstrukcije. Iz preduzeća „HTP Ulcinjska rivijera“ više puta su upozoravali da se već duži niz godina bore sa plimom i talasima.

Budući hotelsko-turistički kompleks trebalo bi da ima najmanje jedan hotel, standarda četiri plus ili pet zvezdica, kojim će upravljati renomirani međunarodni turistički operater ili operateri. - Sputnik Srbija
Ada Bojana nestaje: Situacija alarmantna
„Ove godine smo ispred ugroženih objekata bacili na hiljade džakova sa peskom, postavili i veliko kamenje i učinili sve u skladu sa našim mogućnostima. Međutim, ovo je problem koji iziskuje uključenje državnih institucija. Održano je više sastanaka i postoje projekti koje je struka prosledila, ali čekajući procedure, na objektima je već pričinjena ogromna materijalna šteta“, izjavio je direktor preduzeća Bojan Đakonović.

Javni poziv za odabir izvođača radova za projekat hitnih intervencija radova u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom delu Ade Bojane raspisan je u četvrtak. Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom će za ovaj posao izdvojiti 50.000 evra.

Zbog talasa, situacija je veoma rizična i svakog trenutka objektima najbližima moru preti urušavanje, prenosi RTCG.

Po nalogu Ministarstva održivog razvoja i turizma profesor dr Sava Petković je u međuvremenu odredio hitne kratkoročne mere koje predviđaju nasipanje peskom 750 metara obale u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom delu Ade Bojane.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala