Ruski srebrni vek: Neprolazna slava i večiti sjaj

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jubilej 140 godina od rođenja Aleksandra Bloka prilika je da se zapitamo da li je i danas živo delo velikog pesnika simbolizma i jednog od najznačajnijih predstavnika ruskog srebrnog veka.

O tome razgovaramo sa Vasilisom Šljivar i Nikolom Miljkovićem, asistentima na Ketedri za slavistiku Filološkog fakulteta u Beogradu.

Zašto nam je danas više nego ikad potrebna kulturna diplomatija i ko najbolje pronosi ugled srpske kulture u svetu — razgovaramo sa glumicom Vjerom Mujović, autorkom nedavno objavljene knjige „Kulturna diplomatija u službi Srbije“.

Kako se igra lik zloglasnog Maksa Luburića i koliko je bilo potrebno lične angažovanosti i želje da bi se prvi naš film o Jasenovcu „Dara iz Jasenovca“ uradio na visokom nivou i po svetskim standardima — pitamo jednog od najpopularnijih glumaca mlađe generacije, Marka Janketića.

Francuski džez pijanista i kompozitor crnogorskog porekla Janko Nilović, stvaralac i u 80. godini, nedavno je objavio svoj 32. album. U razgovoru za Sputnjik Janko otkriva da li mu je podjednako kao džez, soul ili klasika  važna i muzika Balkana.

O novoj knjizi autobiografskih priča i eseja „Sveto smeće“ Ljudmile Ulicke, ali i o jednom od najosobenijih i najsnažnijih glasova na ruskoj i svetskoj književnoj sceni razgovaramo sa prevodiocima knjiga Ljudmile Ulicke na srpski, Nedom Nikolić Bobić i Ljubinkom Milinčić.

Sa poznatim muzičarom Momčilom Bajagićem Bajagom razgovaramo o utiscima posle prvog onlajn koncerta koji je 2. decembra 60 000 ljudi pratilo preko „Youbox“ platforme.

Orbita kulture: Vasilisa Šljivar, Nikola Miljković, Vjera Mujović, Marko Janketić, Janko Nilović, Neda Nikolić Bobić, Ljubinka Milinčić, Momčilo Bajagić Bajaga

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala