Ruska vlada: Vakcina „Sputnjik Ve“ i „EpiVakKorona“ visoko efikasne i sigurne

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaPotpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova
Potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnjik V) i „EpiVakKorona“ pokazuju visoku efikasnost i sigurnost, izjavila je potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova. Ona je opovrgla tvrdnje nekih zapadnih medija da su ruski podaci o broju novih obolelih i smrtnih slučajeva nepouzdani.
„Do danas su dve ruske vakcine registrovane i prolaze klinička ispitivanja. To su vakcina 'Sputnjik Ve', koju je razvio Naučni centar 'Gamaleja' ruskog Ministarstva zdravlja i vakcina 'EpiVakKorona' centra 'Vektor' (Rospotrebnadzora). U toku kliničkih ispitivanja obe vakcine su pokazale visoku efikasnost i sigurnost“, rekla je Golikova.
Gradonačelnih Moskve Sergej Sobjanjin - Sputnik Srbija
Gradonačelnik Moskve: Situacija pozitivna, stupa na snagu prva faza ublažavanja mera

Ona je navela da se na osnovu dinamike epidemijskog procesa u Rusiji može sa oprezom reći da je nastupio proces usporavanja širenja nove infekcije virusa korona

Potpredsednica ruske vlade je negirala izveštaje stranih medija da su statistički podaci o virusu korona u Rusiji nepouzdani.

„I na proleće i sada neki strani, uvaženi mediji, koji rade na teritoriji Rusije kažu da su statistike o broju novih slučajeva i smrtnosti u Rusiji nepouzdane. Oni navode da ruski zvanični organi, uključujući operativni štab, 'Rosstat',objavljuju različite statistike i time falsifikuju podatke. Želim da kažem da su podaci operativnog štaba i podaci 'Rosstata' pouzdani“, rekla je Golikova.

Podsetimo, vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Rusija ima još jednu registrovanu vakcinu „EpiVakKorona“ centra „Vektor“, a u pripremi je i treća.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala