Rusija i Kazahstan dogovorili registraciju i proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaSlanje vakcine Sputnjik Ve (Sputnik V) u inostranstvo
Slanje vakcine Sputnjik Ve (Sputnik V) u inostranstvo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski fond za direktne investicije i Ministarstvo zdravlja Kazahstana potpisali su sporazum o saradnji za registraciju, proizvodnju i distribuciju vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), saopštio je fond.
„Ruski fond za direktne investicije i Ministarstvo zdravlja Republike Kazahstan najavljuju potpisivanje sporazuma o saradnji za postupak registracije, kao i proizvodnju i distribuciju prve svetske registrovane vakcine protiv virusa korona 'Sputnjik Ve', rekli su predstavnici fonda. Sporazum su potpisali Generalni direktor fonda Kiril Dmitrijev i ministar zdravlja Republike Kazahstan Aleksej Coj.

Posle odobrenja od strane vlasti Kazahstana, izvršiće se prenos tehnologije, kao i snabdevanje supstancom za proizvodnju najmanje dva miliona doza vakcine „Sputnjik Ve“ u zemlji.

„Zahvaljujući sporazumu između Ruskog fonda za direktne investicije i Republike Kazahstan, stanovništvo zemlje imaće pristup vakcini protiv virusa korona sa efikasnošću većom od 91 procenat, stvorenoj na dokazanoj i dobro proučenoj platformi vektora humanog adenovirusa. Proizvodnja vakcine „Sputnjik Ve“, koja će biti pokrenuta u Kazahstanu, smanjiće logističke troškove i osiguraće snabdevanje medicinskih ustanova vakcinama u kratkom roku. Ujedno će se proširiti i razmena tehnološkog, naučnog i medicinskog iskustva između naših zemalja“, rekao je Dmitrijev.

Zdravstvena radnica priprema vakcinu protiv kovida - Sputnik Srbija
Putin o ruskoj vakcini: Ko će je prvi dobiti /video/

Treća faza kliničkih ispitivanja ove vakcine takođe se vrši u Belorusiji, Venecueli, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i nizu drugih zemalja, a druga i treća faza su u toku u Indiji.

Više od 50 zemalja zainteresovano je za preko 1,2 milijardi doza vakcine „Sputnjik Ve“. Vakcinu za isporuku stranim tržištima će proizvoditi međunarodni partneri Ruskog fonda za direktne investicije u Indiji, Brazilu, Kini, Južnoj Koreji i još četiri zemlje.

Klinička ispitivanja vakcine su pokazala da je njena efikasnost 91,4 procenata 28. dana nakon prve vakcinacije, dok efikasnost vakcine 42. dana nakon prve vakcinacije premašuje 95 procenata.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala