Peskov: U Nagorno-Karabahu ne postoji „glavni“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaRuska vojna tehnika u Karabahu
Ruska vojna tehnika u Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Nagorno-Karabahu niko nije glavni – postoje dve sukobljene strane i sporazum lidera Rusije, Jermenije i Azerbejdžana, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Tamo, zapravo, ne postoji glavni. Postoje dve sukobljene strane – Jermenija i Azerbejdžan. To su strane, koje su zajedno sa ruskom stranom, potpisale izjavu Putina, Alijeva i Pašinjana. U cilju realizacije odredbi te izjave ruski vojnici, kao i ruska humanitarna misija koju ne čine samo vojnici, koordiniraju svoje akcije i sa Azerbejdžancima i sa Jermenima“, objasnio je portparol ruskog predsednika.

Podsetimo, do eskalacije sukoba u Karabahu došlo je krajem septembra.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u sastavu ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu biće 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala