Nova optužnica, stari princip: Još jedan korak unazad u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

© AP Photo / Bojan SlavkovicOliver Ivanović
Oliver Ivanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ponovljeno suđenje optuženima za ubistvo Olivera Ivanovića, po trećoj, izmenjenoj optužnici, koje je trebalo danas da se održi u posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini odloženo je za 11. novembar iz proceduralnih razloga. Advokat Nebojša Vlajić, nekadašnji branilac pokojnog Ivanovića, ističe da je reč o novoj optužnici a ne o dopunjenoj.

On za Sputnjik podseća da je javni tužilac odavno podneo prvobitnu optužnicu na izradu i doradu jer nije bila dobra. Kako objašnjava danas je trebalo da se održi pripremno ročište ali pošto optužnica nije prevedena sa albanskog na srpski jezik, sudija je pomerio pretres za 11. novembar.

Ovo je nova optužnica a ne modifikovana

„Ova optužnica je praktično nova bez obzira što vrlo liči na prethodne. U čemu je razlika u sve tri optužnice mislim da ne znaju ni sami advokati. Mislim da je sada razlika u ovoj trećoj u odnosu na ostale u tome što su svi optuženi strpani zajedno da budu članovi organizovane kriminalne grupe. U predhodnim je neko bio optužen da je pomagao u ubistvu ili ga omogućio na neki način. a sada su svi optuženi da su saizvršioci“, objašnjava advokat Vlajić.

Prema njegovim rečima, danas je ovako modifikovana optužnica trebalo da se pročita i da advokati odbrane kažu šta imaju, a sudija da da rok od 30 do 40 dana da podnesu prigovore.

Vlajić kaže i da su iz ove treće optužnice izbačena neka imena koja su bila u prethodnim.

Ide se korak unazad a ne ka otkrivanju nalogodavca

Milena Popović, supruga pokojnog Olivera Ivanovića za Sputnjik kaže da  je se svakodnevno šokira informacijama da se stalno dešava nešto zbog čega ceo proces tapka u mestu.

„Imam osećaj da se sve vraća unazad. Imamo dve izmenjene optužnice, promene tužioca i neke stvari koje očigledno imaju za cilj prolongiranje procesa. Mislim da je za sve važno da dobijemo informaciju ko su ubice a pre svega ko su nalogodavci. To je najznačajnije“, kaže supruga pokojnog Ivanovića.

Kako ističe, za nju je najveći šok su svemu ovome da je dugogodišnja saradnica i sekretarica Olivera Ivanovića Silvana Arsović po novoj optužnici okrivljena za teže delo nego što je to bio slučaj u prethodnim.

„Ona je sada direktni učesnik u ubistvu što je totalni apsurd i za šta odgovorno tvrdim da ne može da bude tačno i da je daleko od istine. Ali kažem čekaćemo 11. novembar i videćemo šta će se desiti, tada ću ići dole i nadam se da neće ponovo biti odloženo“, kaže naša sagovornica.       

Lider GI SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine sa više hitaca u leđa dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Pravne kontradiktornosti optužnica

Skoro dve godine kasnije, 2. decembra 2019, kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je prvu optužnicu. Do sada je održano samo jedno pripremno ročište 11. februara 2020, nakon što je prvo zakazano 30. decembra 2019. odloženo, jer je tadašnji tužilac Sulj Hodža, koji je u međuvremenu penzionisan, dostavio novu, izmenjenu optužnicu. Optužnica nije bila prevedena na srpski, a odbrana je zatražila prevod na maternji jezik optuženih. Drugo pripremno ročište osumnjičenima za umešanost u ubistvo lidera Građanske inicijative SDP, koje je trebalo da se održi 16. marta, odloženo je zbog pandemije korona virusa.

U procesu koji se vodi pred kosovskim specijalnim sudom, optuženo je šest Srba - Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović. Trojica koji nisu dostupni kosovskim organima - Zvonko Veselinović, Milan Radoičić i Željko Bojić nisu na optužnici, jer kosovsko pravosuđe ne dozvoljava suđenje u odsustvu. Njihova imena pominjana su u istrazi ubistva.

Optužnica je vraćena specijalnom tužilaštvu na uređenje - odnosno treba da se utvrdi vreme, mesto i način izvršenja krivičnog dela i potvrdi da li ima osnovanje sumnje da su lica kojima se stavljaju na teret krivična dela zaista to i učinila.

Za razliku od prethodnih optužnica ovoj novoj je dodato i delo zloupotreba službenog položaja, a optužnici obuhvata i dva N.N. lica, što u predhodnim nije bio slučaj.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala