Lavrov: Nezakonito oružano prisustvo SAD u Siriji

© Sputnik / Russian Foreign Ministry / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov učestvovao je na međunarodnoj konferenciji „Sredozemlje: rimski dijalog“ na kojoj je istakao da je Rusija zabrinuta zbog situacije u Libiji i Siriji, koja, na pokušaje da ostvari konstruktivne pomake, kao odgovor dobija dvostruke aršine Zapada i nezakonito oružano prisustvo Amerike.

„Brine nas situacija u Libiji...Politički proces je u zastoju. Nedavni sastanci nisu doveli do napretka koji su svi očekivali “, rekao je Lavrov na konferenciji koja je održana u on-lajn formatu.

Prema njegovom mišljenju, glavni zadatak međunarodne zajednice je da pomogne Libijcima da prevaziđu nepoverenje i nađu kompromisna rešenja bez nametanja gotovih recepata spolja ili izdvajanja jedne od strana u libijskom konfliktu kao prioritetne.

Povodom komplikovanja situacije u Sredozemlju nakon što je Turska počela ispitivanja u moru nedaleko od grčkih granica, Lavrov je rekao da su nedopustive sve akcije koje vode produbljivanju konfliktnog potencijala u tom regionu.

„Univerzalna platforma za rešavanje sporova su Ujedinjene nacije“, poručio je Lavrov.

Kako je dodao, Moskva nije protiv realizacije projekata usmerenih na diversifikaciju isporuka gasa ali ne prihvata politizaciju u toj sferi.

Kada je reč o situaciji u Siriji, Lavrov je rekao da sa žaljenjem mora da konstatuje da Damask u odgovor na pokušaje da načini konstruktivne pomake u procesu normalizacije situacije dobija nezakonito oružano prisustvo SAD na svojoj teritoriji koje se otvoreno koristi za podsticanje separatizma i onemogućavanje uspostavljanja jedinstva zemlje.

„Zapad pokazuje dvostruke standarde, odbija da pruži pomoć Siriji, čak i kada je reč o humanitarnim problemima. I tokom pandemije Zapad nastavlja kurs ekonomskog gušenja Sirije“, rekao je šef ruske diplomatije i podsetio na nove američke i evropske sankcije protiv te zemlje zasnovane na ničim potkrepljenim optužbama o primeni hemijskog oružja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala