Brisel o američkim sankcijama protiv „Severnog toka 2“: Suprotno međunarodnom pravu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZgrada Evropske komisije u Briselu, Belgija
Zgrada Evropske komisije u Briselu, Belgija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska komisija je protiv sankcija koje treće zemlje uvode protiv kompanija EU i smatra da se njihova ekstrateritorijalna primena kosi s međunarodnim pravom, rekao je portparol Komisije Peter Stano povodom mogućeg širenja američkih sankcija protiv „Severnog toka 2“. Evropska politika se određuje u Evropi, a ne u trećim zemljama, rekao je on.

Stejt department je još u oktobru najavio proširenje sankcija protiv gasovoda, koje bi mogle uticati na više od 120 kompanija.

Zabranjeno im je pružanje usluga, robe ili finansiranje za „modernizaciju ili instaliranje opreme“ na brodovima koji će raditi na projektu.

Inače, ove sankcije uključene su u nacrt budžeta za odbranu SAD za fiskalnu 2021. godinu, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja tekuće kalendarske godine.

„Evropska komisija se protivi uvođenju sankcija od strane trećih zemalja u odnosu na kompanije EU, koje na zakonit način vode poslove. Ekstrateritorijalna primena sankcija je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Evropska politika se određuje u Evropi, a ne u trećim zemljama“, rekao je Stano.

EU je spremna da štiti svoje interese i interese svojih kompanija, dodao je on.

„EU je potpuno privržena zaštiti interesa Unije, kao i fizičkih i pravnih lica koja ostvaruju svoja prava u skladu sa zakonom“, istakao je Stano.

Stano dodaje i da Brisel želi da sa novom američkom administracijom razmotri pitanje sankcija prema evropskim kompanijama, ali i da Komisija radi na predlozima kako da se umanji uticaj ekstrateritorijalnih sankcija trećih zemalja na EU.

„Naše gledište biće izloženo u specijalnom saopštenju o jačanju ekonomskog i finansijskog suvereniteta Evrope koje planiramo uskoro da predstavimo“, rekao je Stano.

Ranije danas iz Kremlja je saopšteno da će Rusija učiniti sve kako bi zaštitila svoje interese u svetlu koraka koje je nedavno preduzela Amerike po pitanju izgradnje gasovoda „Severni tok 2“.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala