Zloćudne američke najave o sudbini Republike Srpske: NATO spasava sebe u Bosni

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUENEUFOR
EUFOR - Sputnik Srbija
Pratite nas
Signali iz Amerike da bi raspad Bosne i Hercegovine doveo do propadanja NATO obična su medijska propaganda i pokriće za uspostavljanje unitarne BiH sa ciljem demontiranja Republike Srpske.

To je komentar profesora dr Mitra Kovača, general-majora u penziji i direktora Evroazijskog bezbednosnog forma povodom izjave profesora univerziteta „Džon Hopkins“ u Vašingtonu Danijela Servera da će nova administracija u Americi morati da ojača BiH.

Po Serveru, naime, raspad BiH ojačao bi secesioniste pod pokroviteljstvom Rusije, ne samo na Balkanu već i u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, i prouzrokovao dalje propadanje NATO saveza...

Opasne poruke za Srpsku – navodna briga za NATO i BiH

„Naravno da je to preterivanje. Budućnost NATO-a bilo kakvim rešenjem u BiH nije ugrožena. Ovde je reč o isključivosti ekstremista iz NATO, koji poručuju da ne žele nigde na evro-atlanskom prostoru da osete prisustvo bilo kakve duge sile“, komentariše dr Kovač.

Da li se, kaže naš sagovornik, radi o Kini ili Rusiji nije bitno, oni žele da sve imaju pod svojom kontrolom.

„U suštini, ovakvim izjavama se prikrivaju buduće strateške namere NATO-a vezane za unizaritaciju BiH i umanjenja prava konstitutivnih naroda i slabljenje pozicije RS“, smatra naš sagovornik.

Šta se krije iza svega

Profesor sa Fakulteta bezbednosti dr Predrag Ćeranić uveren je da se iza svega krije poziv NATO-u da se snažnije angažuje u BiH.

„Ukoliko bi se pojavila solucija raspada BiH, NATO bi morao da interveniše kako bi opravdao svoje postojanje i kako ne bi stvorio utisak u široj javnosti da se NATO savez osipa“, ocenjuje Ćeranić.

On podseća da je agresija na SRJ bila dobar pokazatelj da je NATO morao da demonstrira svoju silu kako bi opravdao svoje postojanje, jer je činjenica da šta god da je srpska strana tada nudila, oni bi odbili.

„Unapred je bilo planirano da NATO vojno interveniše, da bi obezbedio svoj opstanak, jer posle nestanka Varšavskog pakta sve se glasnije postavljalo pitanje uloge NATO. I zato je bilo potrebno naći način da očuvaju Alijansu. Drugim rečima – trebalo je da nas bombarduju, da bi se NATO sačuvao“, objašnjava Ćeranić.

Zloćudna najava iz Amerike

Prema njegovim rečima, ovo što se sada izgovara je zloćudno ukazivanje da bi NATO trebalo da interveniše u BiH ako se nađe iole ozbiljan povod kako bi ponovo opravdao svoje postojanje.

Server je govorio i o tome da je neophodna i reforma Izbornog zakona koja bi trebalo da razvlasti etički utemeljene političke stranke. On je to rekao  za „Avaz“ uz komentar da će rekonstrukcija ili reforma Dejtonskog sporazuma sigurno biti jedan od zadataka Džoa Bajdena kada dođe na čelo SAD. Dodao je i da bi parlament BiH trebalo da bira jednog predsednika i dva potpredsednika države, te da se striktno mora ograničiti pravo na vitalni nacionalni interes.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala