Zašto je veliki deo optužnice protiv Tačija još uvek tajna?

© AP Photo / Visar KryeziuHašim Tači se obraća narodu u Glogonju na KiM
Hašim Tači se obraća narodu u Glogonju na KiM - Sputnik Srbija
Pratite nas
Veliki deo optužnice protiv lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, koji se tiče konkretnih radnji, lokacija i žrtava za koje se terete i dalje su tajni i nose oznaku – (redakcija).

Razlozi za tajnost navedeni su u odluci sudije za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova o potvrđivanju optužnice, a tiču se opasnosti njihovog uticaja na svedoke i žrtve, opasnosti da će izvršiti nova krivična dela, te da će preko svojih pristalica nastaviti da podrivaju rad tog suda i ometaju istrage i postupke, prenosi Tanjug.

Što se tiče uticaja i pritisaka na žrtve, svedoke i navodne saučesnike, sudija je imao u vidu autoritet osumnjičenih i njihov uticaj na Kosovu, koji bi im, kako smatra, omogućio da organizuju podršku pristalica.

Preko pristalica, uticanjem na svedoke i žrtve oni bi mogli da opstruišu istrage i postupak koji se vodi protiv njih.

Sudija je takođe imao u vidu tvrdnje tužilaštva da su pokušali da kosovskim zakonom ukinu Specijalizovana veća i ometaju prethodne i sadašnje postupke.

Što se tiče opasnosti da ne počine nove zločine, sudija je primetio da su „oni optuženi kao deo udruženog zločinačkog poduhvata čije su mete bili protivnici OVK“.

„Razmatrajući tvrdnje tužilaštva da su pokušali da opstruišu postupke i sveopštu klimu zastrašivanja koja je urušila slučajeve protiv bivših pripadnika OVK, sudija je utvrdio da postoji veliki rizik da se izvrši nasilje nad osobama za koje osumnjičeni smatraju da su njihovi protivnici“, navodi se u odluci.

Sudija smatra da je tužilaštvo pokazalo da postoje izuzetne okolnosti, koje opravdavaju privremeno neotkrivanje identiteta svedoka i žrtava, sve dok ne budu preduzete odgovarajuće zaštitne mere.

Kako će biti zaštićene žrtve i svedoci i koliki će ih se pojaviti pred sudom biće poznato u narednom periodu.

U slučaju protiv Saljiha Mustafe, koji je uhapšen 25. septembra i izručen Hagu, sudija je naredio da im Registar dodeli pseudonime brojevima.

Tačiju i ostalima nakon što su uhapšeni 4. i 5. novembra, uručena je redigovana optužnica, kakva je objavljena i u javnosti, zbog čega su i oni i njihovi advokati negodovali tokom prvog pojavljivanja pred sudijom.

Dokazni materijal koji prati optužnicu, prema odluci sudije, trebalo bi da bude dostavljen optuženima najkasnije 30 dana od njihovog prvog pojavljivanja, ali i on će, kako navodi, biti redigovan prema potrebi.

To znači da tužilaštvo tokom obelodanjivanja svojih dokaza može odbrani optuženih da ne dostavlja materijale bez redakcija, ukoliko proceni da je to neophodno.

O zaštiti dokaza i merama koje se preduzimaju odlučuje sudija.

Redakcije iz optužnice odnose se na lokacije koje su posećivali optuženi a na kojima je izvršen veliki broj zločina iz optužnice, takođe na imena žrtava, ali i njihove izjave ili konkretne radnje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala