U Rusiji se trenutno razvija najmanje deset vakcina protiv kovida

© Sputnik / Mihail Golenkov / Uđi u bazu fotografijaMedicinska sestra drži ampulu sa vakcinom protiv kovida 19 "EpiVakKorona"
Medicinska sestra drži ampulu sa vakcinom protiv kovida 19 EpiVakKorona - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Rusiji se danas razvija još najmanje 10 preparata osim postojećih vakcina protiv virusa korona Centra „Gamaleja“, Centra „Vektor“ i Centra „Čumakov“, izjavila je direktorka Savezne službe za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) Ana Popova.
„Danas se u zemlji razvija najmanje njih 10“, rekla je Popova u intervjuu za televiziju „Rusija 1“, odgovarajući na pitanje koliko se još vakcina razvija u Rusiji, pored tri koje su već poznate.

Ona je precizirala da Centar „Vektor“ (naučni centar Rospotrebnadzora) razvija još tri vakcine.

„Nadamo se da će biti vrlo uspešne. Tu je kombinovana vakcina protiv gripa i virusa korona. Zasnovana na virusu morbila. Danas se sprovodi čitav niz razvoja“, objasnila je Popova.

Ona je istakla da je period ispitivanja „Vektorove“ vakcine „EpiVakKorona“ od trenutka imunizacije dobrovoljaca šest meseci.

„Da bi se izabralo tri hiljade, treba da se testira i razgovara sa mnogo većim brojem ljudi“, objasnila je direktorka Rospotrebnadzora.

Kako je navela, klinička ispitivanja sprovode na osam kliničkih lokacija u Moskovskoj oblasti u Kazanju, Tjumenju i Kalinjingradu.

„Moramo da vakcinišemo 3000 osoba. To nije toliko mnogo, tako da sam sigurna da ćemo je (vakcinaciju) sprovesti za vrlo kratko vreme“, konstatovala je Popova.

Vakcina „EpiVakKorona“

Podsetimo, u oktobru je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio o registraciji druge ruske vakcine protiv virusa korona, koju je razvio Državni Naučni centar „Vektor“, a koja je nazvana „EpiVakKorona“. Postregistraciona ispitivanja vakcine počela su 26. novembra.

Ministarstvo zdravlja Rusije izdalo je 18. novembra dozvolu centru „Vektor“ za sprovođenje postregistracionih ispitivanja vakcine protiv virusa korona „EpiVakKorona“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala