Sve je spremno za početak masovne vakcinacije u Moskvi: Objavljene smernice za građane

CC0 / / Vakcina protiv korone – ilustracija
Vakcina protiv korone – ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin je saopštio da se građani od 4. decembra mogu prijaviti za vakcinaciju protiv virusa korona. U ruskoj prestonici je formiran čitav tehnološki i organizacioni lanac vakcinacije, napisao je gradonačelnik na svom sajtu.
  • Punktovi za vakcinaciju će početi sa radom 5. decembra.
  • Građani će se vakcinisati ruskom vakcinom „Sputnjik Ve“.
  • Vakcinu će moći primiti osobe uzrasta od 18 do 60 godina, koje ne boluju od hroničnih bolesti i koje nisu imale akutnu respiratornu virusnu infekciju u periodu od dve nedelje do vakcinacije, koji se nisu vakcinisali drugim vakcinama u poslednjih 30 dana i koji nisu učestvovali u kliničkim ispitivanjima vakcine.
  • Prijava elektronskim putem će biti dostupna prosvetnim i zdravstvenim radnicima, kao i zaposlenima u gradskim socijalnim službama. Oni će morati da prilože dokument koji potvrđuje da su zaposleni u relevantnom sektoru, pasoš i polisu obaveznog medicinskog osiguranja.
  • Vlasti će u narednim nedeljama proširiti taj spisak.
  • Kompletne informacije će biti objavljene na portalu mos.ru 4. decembra.
  • Biće otvoreno 70 punktova za vakcinaciju na bazi poliklinika. Biće otvoreni svakim danom od 08.00 do 20.00.
  • Punktovi su opremljeni medicinskim hladnjacima, a osoblje je prošlo specijalnu obuku. Za isporuku vakcine su pripremljene specijalni rashladne komore i hladnjače.
  • Proces vakcinacije će trajati oko sat vremena. Deset minuta je potrebno za pregled kod lekara, oko 15 minuta za pripremu vakcine koja je zamrznuta i 30 minuta za praćenje stanja pacijenta nakon vakcinacije.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio od potpredsednice Vlade Tatjane Golikove da se naredne nedelje počne sa masovnom vakcinacijom od virusa korona. Potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova je rekla da postoje mogućnosti za početak masovne vakcinacije u decembru.

Podsetimo, vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Rusija ima još jednu registrovanu vakcinu „EpiVakKorona“ centra „Vektor“, a u pripremi je i treća.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala