Stiže novi srpski test na koronu: Rezultat za 15 minuta

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaBrzi testovi na virus korona
Brzi testovi na virus korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „Neomedika“ iz Niša koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava i opreme, pored promovisanog testa na koronu „Naisa“, uskoro će ponuditi i brze antigenske testove. Iako manje precizni od PCR testova, antigenski testovi su važni za brzo otkrivanje infekcije.

Antigenski brzi testovi ove kompanije spadaju u klasu imunohromatografskih brzih testova, poput testova za trudnoću ili testova na okultno krvarenje, a rezultati se očitavaju vizuelno u roku od 15 minuta. Bris se uzima nazalno i ovi testovi uskoro bi trebalo da budu dostupni za distribuciju.

Srpski testovi za brzo otkrivanje infekcije virusom korona

„U trenutnoj fazi zaraze kod pacijenta je jako bitno brzo odrediti ima li virusa, čak i ako je smanjena osetljivost testa u odnosu na PCR, a jeste. PCR je zlatni standard u odnosu na antigen i svakako treba rezultat brzog testa, pogotovo ako je negativan, a pacijent ima simptome, proveriti i PCR-om. Možda je mali nivo virusa, možda bris nije dobro uzet, nije dobro ekstrahovan nakon toga, pa je onda negativan rezultat, mnogo je faktora rizika u dobijanju lažno negativnog rezultata. Ali je svakako brza metoda i efikasna i možete veliki broj pacijenata da rešite prilično dobro za kratko vreme“, objašnjava Saša Tričković, osnivač i direktor „Neomedike“.

On podvlači da testovi koje je razvila njegova kompanija nisu dostupni za državni zdravstveni sistem, jer se nabavka obavlja isključivo kroz tendere i javne nabavke, ali da bi bili spremni da svoje proizvode plasiraju na domaće tržište uz adekvatno proširenje kapaciteta. Cena ovih testova za masovnu upotrebu, prema njegovim rečima, bila bi mnogo niža od one koju Srbija plaća inostranim dobavljačima.

© Sputnik / Evgeny Odinokov / Uđi u bazu fotografijaRezultati novog brzog antigenskog testa vidljivi su u roku od 15 minuta i važni su za brzo otkrivanje zaraze korona virusom.
Stiže novi srpski test na koronu: Rezultat za 15 minuta - Sputnik Srbija
Rezultati novog brzog antigenskog testa vidljivi su u roku od 15 minuta i važni su za brzo otkrivanje zaraze korona virusom.

Niški testovi mogu da zadovolje domaće potrebe

„Za sada je prognozirana proizvodnja brzih testova 10.000 dnevno u jednoj smeni, kažem u jednoj, jer bi za više trebalo povećati broj zaposlenih i uvesti drugu i treću smenu, tako da bismo verovatno mogli da pokrijemo priličan deo Srbije, ako ne i celu. S tim što imamo obaveze i prema inopartnerima i ugovore koje sklapamo za antigenske testove sa njima, tako da sve to treba ugovoriti“, ukazuje Tričković.

Prvi srpski test na koronu „Naisa“ ova kompanija razvila je kroz unapređenje takozvane Eliza metode. Ovim testom koji se uzorkuje iz krvi, između ostalog se utvrđuje tačan nivo antitela u krvi, što je od velikog značaja za lečenje krvnom plazmom.

„Dosta smo duboko ušli u problematiku kovida i ova treća klasa koju smo razvili, IGA klasa, napravila je prilično zanimanje stručne javnosti ne samo naše, već i svetske, jer nije mnogo kompanija razvilo ovu klasu, pogotovo ne na ovakav način kako smo mi to sve uvrstili kroz jedan sistem i kroz jedan niz vrednosti, gde se na mnogo lakši način dobija predviđanje toka bolesti. Mnoge se ustanove i univerziteti u svetu bave ovom problematikom i mnogo je pisanja stručne javnosti u tom delu, a naš test je tu stvarno ultrasenzitivan i daje fantastične rezultate“, kaže sagovornik Sputnjika.

Predviđanje toka bolesti

Pored IGA klase kojom se može predvideti tok bolesti kod pacijenta, „Naisa“ metod uključuje i infektivnu IGM klasu kojom se utvrđuje prisustvo infekcije i već pomenuto utvrđivanje tačnog nivoa antitela kroz IGG klasu.

Rezultati „Naisa“ testova gotovi su za sat i po vremena, a jedan aparat može da obradi 30 uzoraka istovremeno, kaže nam Tričković. Preciznost ovih testova, dodaje on, u odnosu na postojeće testove iste vrste veća je za 100 do 500 puta, što je rezultat unapređenja zlatnog standarda koji je do sada predstavljao Eliza metod.

Tričković zaključuje da iako je njegova kompanije izvozno usmerena, stoji na raspolaganju Srbiji, jer je uvek dobro imati više od jednog dobavljača kada su u pitanju velike količine testova koji su potrebni zdravstvenom sistemu.


O epidemiji virusa korona u Srbiji za Sputnjik je govorio i dr Predrag Kon

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala