Srpski zet čeka Božić da protiv Jokića dokaže da je trener s razlogom dobio otkaz

© AP Photo / Mark J. TerrillNikola Jokić
Nikola Jokić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekoliko sezona unazad Los Anđeles Klipersi su pretendovali da postanu jedna od omiljenih srpskih ekipa u NBA ligi.

Pre tri godine je u redove manje popularne ekipe Holivuda stigao Miloš Teodosić, sezonu kasnije i Boban Marjanović, ali nisu uspeli da ponude timu dodatni kvalitet, rastanci su se dogodili 2019. godine i kalifornijska franšiza je krenula drugim putem.

Grupisanje velikih zvezda je postalo standard u NBA ligi, još od momenta kada su kao veterani Geri Pejton i Karl Meloun došli u Lejkerse i pridružili se Kobiju Brajantu i Šakilu O'Nilu.

Revolucija se desila transferom Lebrona Džejmsa i Krisa Boša u Majami predvođen Dvejnom Vejdom, nastavak je viđen u slučaju Kevina Durenta i Golden Stejta, a ceo princip su na nivo više podigli upravo Klipersi.

Prošle jeseni je u tim stigao Kavaj Lenard, kao slobodan agent i čovek koji je u toj godini doneo prvi NBA trofej u Kanadu, noseći dres Toronto Reptorsa, a pridružen mu je Pol Džordž, šestostruki učesnik Ol-star utakmice.

Projekat je propao, Klipersi su eliminisani u polufinalu plej-ofa Zapadne konferencije od strane Denver Nagetsa na čelu sa Nikolom Jokićem i promene su bile neophodne.

Slučajevi Teodosića i Marjanovića se nisu dogodili, ovoga puta je grad napustio trener - Dok Rivers, čovek sa 21-godišnjim trenerskim iskustvom, najbolji šef stručnog štaba u ligi 2000. godine i šampion sa Bostonom osam sezona kasnije.

Pol Džordž, NBA superstar oženjen Danijelom Rajić, tokom sezone je nailazio na kritike, a u finišu sezone organizovanom u Orlandu i na ozbiljne prekore zbog loših partija, te je okarakterisan kao glavni razlog za izneverena očekivanja, kako uprave, tako i trenera.

I sam je govorio da se loše oseća u „mehuru”, da oseća mentalne poteškoće, te da mu se ne sviđa kako sve izgleda, u timu i oko njega. Navodno, ni saigrači nisu bili zadovoljni njegovim ponašanjem i tretmanom koji ima, ali niko to javno nikada nije rekao.

Nekoliko meseci kasnije, otvoreno je govorio o svemu, nakon što je Rivers otišao iz kluba, a on dobio još jednu šansu da dokaže da nije problem u njemu.

„To kako je me koristio... Pokušao je od mene da napravi klasičnog šutera, samo šutera, kao što su Rej Alen ili Džej Džej Redik. Uvek sam bio 'zaključan'. Sve to nije moja igra. Meni treba da mogu da tečem kroz igru, treba mi da radim drugačije stvari, a ne samo jednu”, naveo je Džordž.

I zaista, Džordž je imao sezonu sa najgorim statističkim parametrima u poslednjih osam godina, od 12 koliko se nalazi u ligi.

Prosečno je ubacivao 21,5 poena po utakmici, uz 5,2 skoka i 3,9 asistencija, najmanje minuta na terenu još od svoje druge sezone, ali je ipak dobro radio ono što je od njega tražio Rivers.

Sa pozicije klasičnog beka šutera imao je 41 odsto uspešnosti u pokušajima za tri poena, što je njegov najbolji procenat u karijeri, ali samo to, zaista, nije njegova igra.

Da li mu je ideja o „njegovoj igri” potpuno blokirala opciju za prilagođavanje zamislima drugog trenera ili je zaista Rivers pogrešio u strategiji?

Džordž će imati priliku da pruži odgovore na ta pitanja već krajem decembra, pošto Kliperse očekuju dva jaka duela na startu nove sezone, a fokus je na onom koji je zakazan za katolički Božić 25. decembra.

Klipersi će tada odmeriti snage sa Denverom, Jokićem, Džamalom Marejem i pokušati da se revanširaju za nestvarnu eliminaciju iz prošlosezonskog plej-ofa u kom su Nagetsi uspeli da stignu do tri uzastopne pobede i prođu dalje iako su gubili sa 3-1 u seriji.

O tom, kao i ostalim mečevima NBA lige, od ove sezone ćete moći da čitate i na vašem Sputnjiku, kroz izveštaje, komentare i analize koje će pripremati sportska redakcija.

A do tada, uživajte u najzanimljivijim detaljima okršaja Denvera i Klipersa u kojima je reprezentativac Srbije sa svojim timom "drugara" uspeo da nadjača srpskog zeta i superzvezde u funkcijama njegovih timskih kolega.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala