Sin Zvezdine legende govorio za Sputnjik o srpskoj zastavi koju je odneo u Vašington

© AP Photo / Ariel SchalitDeni Avdija
Deni Avdija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vaspitano, pristojno, ponosno i svesno okolnosti u kojima se nalazi - tako je Deni Avdija, sin legende Košarkaškog kluba Crvena zvezda, Zufera Avdije, govorio u svom prvom razgovoru u svojstvu NBA igrača.

Momak rođen u Izraelu, reprezentativac te zemlje, u noći kada je saznao da će postati deo najkvalitetnije košarkaške lige na svetu na reveru sakoa nosio je ukrštene zastave Srbije i Izraela.

Tokom razgovora Deni je često pominjao blisku vezu sa državom u kojoj njegov otac rođen, odrastao i postao košarkaška zvezda.

U tom svetlu, za sportsku redakciju srpskog izdanja Sputnjika otkrio je kako je došao na ideju da u svet NBA lige uđe noseći i srpsku zastavu.

Budući član Vašinton Vizardsa, čiji dres već nosi igrač kome nije stran srpski jezik, Davis Bertans nekadašnji član Partizana, širokim osmehom je reagovao na pominjanje tog gesta.

„Da, da, tako je bilo. Ukrštene zastave su predstavile moje dve strane, otac me je često vodio u Srbiju, mnogo vremena sam provodio tamo, polovina familije mi je u Srbiji”, odgovorio je Deni na pitanje ekipe Sputnjika.

Kako je naveo, otac Zufer mu je doneo značku sa zastavama na dan kada je komesar NBA lige Adam Silver trebalo da pročita njegovo ime u svojstvu odabranog igrača.

„Otac je hteo da ja reprezentujem obe države jer to njemu mnogo znači, odrastao je u Srbiji. Morao sam da odam priznanje i njegovoj državi”, dodao je Deni.

Uz to, 19-godišnji naslednik prezimena Avdija je istakao i da se otac Zufer nije previše mešao u njegov košarkaški put, već ga je učio ljudskim vrlinama i kompetitivnom duhu.

Zahvaljujući ocu i vremenu koje je proveo u Srbiji lakše će moći da se prilagodi na okolnosti u svom novom prebivalištu - američkoj prestonici.

„Hladno je, ne može da se poredi sa vremenskim prilikama u Tel Avivu. Drugačije je, ne znojite se toliko kao u Izraelu i ta ideja mi se svidela. Ali, znam kako je kada je prava zima, u Srbiji sam proveo polovinu svog detinjstva, znam kako je kada je hladno i kada pada sneg, tako da ću se lako navići”, rekao je Deni.

Talenat, posvećenost, način ponašanja, vaspitanje - sve su to razlozi zbog kojih Deni može da računa na poštovanje i ljubav dečaka i devojčica koji počinju sa treniranjem košarke i nadaju se da će jednog dana dostići najviše nivoe.

Zagrejaće mi srce ako me deca budu prihvatala kao nekoga koga vole, koga podržavaju. Šta više možete da poželite kao košarkaš nego da vas ljudi podržavaju i nose dresove sa vašim prezimenom? Za mene je to nestvarno, nikada nisam zapravo maštao o tome. Nadam se samo da će postići više poena s mojim dresom”, dodao je Deni.

Uz konstataciju da će sa Bertansom sigurno razgovarati o rivalitetu Partizana i Crvene zvezde, Avdija očekuje od sebe da se što brže prilagodi novom radnom mestu - poziciji NBA igrača.

„Verovatno ću igrati svoju igru, biti dobar saigrač. Na kraju krajeva, to je košarka, ne želim da se opteretim razmišljanjem. Imam želju samo da ostvarim što više pobeda”, istakao je Avdija.

Vašington nije najpopularniji grad u domaćoj javnosti, zbog mnogo razloga, ali se stvari sada menjaju - Deni Avdija, reprezentativac Izraela, u američku prestonicu je doneo srpsku zastavu i ponosno će predstavljati zemlju porekla njegovog oca rođenom u centru južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija - Prištini.
View this post on Instagram

A post shared by Uncle Screw (@uncle.screw)

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala