„Severni tok“ će biti završen bez obzira na to da li će u Beloj kući biti Tramp ili Bajden

© Foto : © Nord Stream 2 / Paul LangrockPostavljanje cevi za gasovod "Severni tok 2"
Postavljanje cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Uprkos antiruskim sankcijama koje će ostati na snazi bilo da je u Beloj kući Donald Tramp ili Džo Bajden, gasovod „Severni tok 2“ će biti završen. U pitanju su, kako ističe novinar Branko Vlahović, nemački ekonomski interesi, a nema tog nemačkog političara koji će se usuditi da ih ugrozi.

U „Gaspromu“ zato nema nervoze, iako su poslednjih dana u zapadnim, posebno nemačkim medijima, učestale panične prognoze da će Bajden krenuti s većim pritiskom na „Severni tok 2“. Demokrata Džo Bajden će nastojati da popravi odnose s Nemačkom koje je pokvario Donald Tramp, a racionalni Nemci će to umeti da iskoriste, veruje Vlahović, koji kao dopisnik „Novosti“ iz Moskve godinama prati pokušaje Vašingtona da osujeti ruske gasne projekte.

I Bajden i Tramp kreatori sankcione politike

I Bajden i Tramp su kreatori sankcione politike i zato, kako kaže, zvuče smešno analize sveznadara koji pokušavaju da objasne s kim bi Rusima bilo lakše — biće teško i s jednim i s drugim. „Ipak, uveren sam da će taj gasovod biti napravljen i da će se koristiti bez obzira šta tvrdili mediji“, kaže Vlahović.

Publicista Branko Pavlović, mada se slaže da za Ruse, pa ni za Kineze, nema veće razlike da li su u Beloj kući Tramp ili Bajden, zastupa tezu da će, ukoliko demokrata bude predsednik, posle prvih zagrljaja i lepih reči sa Nemačkom uslediti ultimativni zahtev Berlinu, ali i Francuskoj i EU u celini da moraju pratiti američku politiku u narednom periodu.

„A to podrazumeva dramatično zaoštravanje odnosa s Rusijom i Kinom. Naravno da će to ići na štetu evropskih država jer ne zaoštravaju Amerikanci odnose da bi oni plaćali ceh, nego tako da onaj ko ih prati mora da snosi štetu i svoju, i deo američke“, upozorava Pavlović, prognozirajući da će to izazvati sukobe unutar država EU, kao i između EU i Amerike.

Nemačka u šizofrenoj situaciji

Pavlović smatra da će se, posebno Nemačka, naći u donekle šizofrenoj situaciji: iz poslednjih izjava političkog vrha te zemlje vidi se da su uglavnom prelomili da će slediti politiku SAD, misleći pogrešno da će se vratiti globalizam u kom će oni naći mesto pod suncem, dok privredna elita Nemačke veruje da je neophodno smiriti stvari i ići na punu saradnju s Kinom i Rusijom. 

„Ne znam kakav će biti ishod, ali verujem da uobičajena nemačka politika, koja je u krajnjoj liniji uvek bila na usluzi sopstvenoj privredi, neće više biti moguća. Moraće da prelome zato što će iz Amerike stići ultimativni zahtevi za svrstavanje kao pred rat, do te mere snažni da neće biti moguće balansiranje tako da se zaštite svoji nacionalni ekonomski interesi. Nije sporno da su interesi nemačke privrede u punoj saradnji sa Rusijom i Kinom, ali to neće biti moguće, jer Amerika može sve da ih otera u bankrotstvo“, navodi sagovornik Sputnjika.

Srce tame

Na pitanje treba li strahovati od dramatičnijih scenarija, budući da neki analitičari veruju da Amerika neće prezati ni od sile da bi zaustavila „Severni tok 2“, Pavlović kaže da cela garnitura oko Bajdena konceptualno nastavlja politiku Hilari Klinton, ali su opasniji, jer za razliku od nje, tek treba da se dokažu.

„Dobro je jedino što će republikanci izgleda imati većinu u Senatu, pa je pitanje koliko će Bajden, ukoliko bude proglašen za predsednika, tu imati opstrukcije. Ali kad bi bilo ovako kako je Bajden najavio, bila bi to mračna, perspektiva. Sva sreća da su Rusija i Kina ojačale i mnogo pripremljenije dočekuju ovaj udarac nego 2014, kad su zapadnjaci rasturali Ukrajinu“, obrazlaže Pavlović.
Hoće li Balkan opet biti „na liniji vatre“

Kad je reč o Balkanu, koji je svojevremeno nekadašnji američki državni sekretar Džon Keri označio kao liniju vatre između SAD i Rusije, Vlahović ističe da ni sa novom administracijom nema razloga za veliki optimizam, ali ni za posebnu paniku jer, kako kaže, ne može nam se dogoditi ništa toliko loše što se već nije dogodilo.

„Moramo da budemo realni i da ne nasedamo na obećanja. Nama Amerikanci mogu da kažu — nemojte da budete s Rusima, ali uveren sam da taman kad bismo ih sve poslušali, opet bi nam pronašli neku novu zamerku. Zato se ne smemo odreći saradnje s Rusima“, naglašava Vlahović.

Pavlović se slaže da je saradnja s Rusijom i Kinom za Srbiju od vitalnog značaja, jer one zbog svojih principa štite i interese naše zemlje.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala