Rukovodilac Baltnjuza: Kod šest novinara u Letoniji pretres, iza svega nije samo Riga

© Sputnik / Sergeй Melkonov / Uđi u bazu fotografijaKula sa časovnikom i crkva Rođenja Hristovog u Rigi
Kula sa časovnikom i crkva Rođenja Hristovog u Rigi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rukovodilac agencije Baltnjuz Andrej Starikov, čiji su novinari u Letoniji optuženi za kršenje sankcija EU, izjavio je da je za sada poznato da je kod šest novinara izvršen pretres a da sa nekima ne može da stupi u kontakt. Kako kaže, sumnja da sve to nije samo inicijativa Letonije.
„Na delu je pravno bezakonje. Za kršenje sankcionog režima preti zatvorska kazna do osam godina ili novčana kazna. Obim represije je takav da shvatamo da se ovde ne radi samo o inicijativi Letonije“, rekao je Starikov.

On je naveo da je ranije danas Fejsbuk blokirao stranicu Baltnjuz, bez obrazloženja,  a da ovih dana portal u Londonu nije mogao da dobije novac jer je račun bio blokiran.

„A danas smo saznali o pretresima i privođenjima naših novinara. Poznato nam je za najmanje šest novinara, neke od njih ne mogu da dobijem“, rekao je on.

Podsetimo, novinari na portalima Baltnjuz i Sputnjik Letonija su optuženi na osnovu Člana 84. Krivičnog zakona Letonije koji se odnosi na kršenje sankcija EU, a predviđene su kazne od novčane do zatvorske.

„Državljani Letonije optuženi su da krše režim sankcija EU jer rade za agenciju ‘Rusija sevodnja’. Prema tumačenju Litvanije, Letonije i Estonije personalne sankcije EU koje su uvedene protiv generalnog direktora agencije Dmitrija Kiseljova 2014. godine proširuju se i na agenciju ‘Rusija sevodnja’ “, navodi se u saopštenju Sputnjika za zemlje u neposrednom susedstvu Rusije.

Evropska unija je 17. marta 2014. godine uvela sankcije protiv niza fizičkih i pravnih lica u svetlu događaja u Ukrajini, uključujući i Kiseljova.

Portal Baltnjuz i Sputnjik Letonija su u sastavu ruske agencije „Rusija sevodnja“.

Privođenja novinara

U međuvremenu, letonska novinarka i aktivista stranke Ruski savez Letonije Ala Berezovska je napisala na Fejsbuku da je letonska Služba državne bezbednosti privela nekoliko novinara koji se zalažu za poštovanje prava ruskojezičnog stanovništva republike i da u njihovim kućama izvršen pretres.

Kako je navela, reč je o Andreju Jakovljevu, poznatom letonskom novinaru i publicisti, autoru više  dokumentarnih filmova i Vladimiru Lindermanu, takođe publicisti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala