„Rat“ se nastavlja: Hiljadu kineskih istraživača otišlo iz Amerike

© AP Photo / Julio CortezNjujork
Njujork - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od hiljadu kineskih istraživača otišlo je iz SAD usled akcija vlasti protiv navodne krađe tehnologije, saopštili su američki zvaničnici.

Džon Demers iz ministarstva pravde je na događaju koji je organizovao Aspen institut rekao da su istraživači napustili zemlju nakon što je ministarstvo pokrenulo više krivičnih procesa protiv državljanina Kine optuženih za industrijsku i tehnološku špijunažu, prenosi Rojters.

Drugi zvaničnik iz ministarstva pravde je naveo da ovo nije ista grupa kao ona o kojoj je Stejt department govorio u septembru, kada je saopštio da su SAD ukinule vize za više od hiljadu državljanina Kine u sklopu mera koje je doneo predsednik Donald Tramp. On je tada zabranio ulazak u zemlju za studente i istraživače za koje se smatra da predstavljaju rizik po bezbednost zemlje.

Ovaj zvaničnik je rekao da američke vlasti veruju da su istraživači koji su sada napustili zemlju povezani sa kineskom narodnooslobodilačkom vojskom. On navodi da su ovi istraživači napustili SAD nakon što je u julu FBI sproveo istragu u više od 20 gradova širom zemlje, a Stejt department zatvorio kineski konzulat u Hjustonu.

Vilijam Evanina direktor Nacionalnog kontraobaveštajnog i bezbednosnog centra je na istom događaju rekao da se na meti kineskih agenata već nalaze članovi administracije novoizabranog predsednika prema medijskim projekcijama Džozefa Bajdena, kao i ljudi bliski njegovom timu.

Odnosi između SAD i Kine znantno su se pogoršali tokom mandata Donalda Trampa zbog različitih sporova, od pitanja trgovine i tehologije, preko situacije u Hongokongu, kao i zbog pandemije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala