Moskva osudila obračun s novinarima ruskih medija u Letoniji: Kršenje slobode medija

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Rusije ocenilo je da postupci letonskih vlasti prema ruskojezičnim novinarima u toj zemlji predstavljaju nedopustiv primer povrede osnova demokratskog društva – slobode medija i slobode govora.

Prethodno su novinari na portalima Baltnjuz i Sputnjik Letonija optuženi na osnovu Člana 84. Krivičnog zakona Letonije koji se odnosi na kršenje sankcija EU, a predviđene su kazne od novčane do zatvorske.

„Državljani Letonije optuženi su da krše režim sankcija EU jer rade za agenciju ‘Rusija sevodnja’. Prema tumačenju Litvanije, Letonije i Estonije personalne sankcije EU koje su uvedene protiv generalnog direktora agencije Dmitrija Kiseljova 2014. godine proširuju se i na agenciju ‘Rusija sevodnja’ “, navodi se u saopštenju Sputnjika za zemlje u neposrednom susedstvu Rusije.

Portal Baltnjuz i Sputnjik Letonija su u sastavu ruske agencije „Rusija sevodnja“

„Agresivne akcije Službe državne bezbednosti Letonije prema zaposlenima u predstavništvu Sputnjika u Rigi i ruskojezičnih novinara ocenjujemo kao nedopustiv primer povrede osnova demokratskog društva – slobode medija i izražavanja. Napominjemo da su neki novinari privedeni, da su izvršeni pretresi i saslušanja, da su optuženi“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Takođe se navodi da su neprihvatljive tvrdnje da su zaposleni Sputnjika Letonija prekršili sankcije EU.

„Ove restrikcije imaju personalni karakter, odnose se konkretno na generalnog direktora MIA ‘Rusija sevodnja’ Dmitrija Kiseljova i ne mogu se proširivati na sve one koji sarađuju sa medijaholdingom“, ističu u ruskom MIP.

Istovremeno, došlo je i do žestokog obračuna sa ruskojezičnim novinarima portala Baltnjuz i čitavim nizom javnih poslenika u Letoniji.

„Sve to predstavlja kaznenu akciju koja ne ostavlja ni tračak sumnje da se radi o rusofobnom podtekstu isfabrikovanih optužbi. Ovo pitanje biće pokrenuto pred Savetom ministara OEBS“, ističu u Moskvi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala