Liderka beloruske opozicije: Spremna sam da stanem na čelo Belorusije

© REUTERS / RITZAU SCANPIXSvetlana Tihanovska tokom posete Kopenhagenu
Svetlana Tihanovska tokom posete Kopenhagenu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivša kandidatkinja za predsednika Belorusije, liderka opozicije Svetlana Tihanovska izjavila je da je spremna da predvodi zemlju u „prelaznom periodu“ do novih izbora, i da je njen tim razvio nacrt ustavne reforme.
„Nakon faze pritisaka i protesta neizbežno će početi faza dijaloga. Mnogi me pitaju da li sam spremna da budem vođa naroda u tom momentu. Da, zvanično saopštavam da sam spremna da vodim zemlju u prelaznom periodu“, rekla je Tihanovska tokom video-obraćanja koje je objavila njena pres-služba.

Političarka je istakla da je njen cilj ujedinjavanje najboljih stručnjaka i demokratskih snaga kako bi „Belorusija pristupila novim izborima sa najmanje potresa“.

„Već smo razvili koncept održavanja novih izbora, nacrt ustavne reforme koja će biti sprovedena nakon odlaska Aleksandra Lukašenka (predsednika Belorusije)“, rekla je Tihanovska.

Podsetimo, masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala