Dodik: Ko još veruje Incku /video/

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Savet za sprovođenje mira u BiH nelegalan i da on ne čita izveštaje koje ovaj savet usvoji.

"Već 10 godina ne čitam isprazne kominikee Saveta za sprovođenje mira u BiH, jer umišljaju da nama treba da daju zadatke kao da nemamo pametnijeg posla. Nisam čitao ni poslednji kominike i ne zanima me. Savet za sprovođenje mira bi konačno trebalo da prestane da na takav način deluje", rekao je Dodik novinarima, prenela je RTRS.

Podsetio je da u poslednjih pet godina nijedan kominike nije ispunjen i da je sve isprazna priča.

"Dosta je više tutorstva i da se govori šta ovde treba da radimo. Savršeno dobro znamo šta treba da radimo, a oni su u značajnom obimu remetilački faktor, pogotovo visoki predstavnik koji bi konačno morao da napusti BiH", rekao je Dodik i dodao da je tek sinoć saznao za sednicu Saveta za sprovođenje mira.

Podsetio je da Rusija ne podržava kominikee Saveta za sprovođenje mira.

"Stalno nam govore da je sastavni deo Ustava BiH Konvencija o ljudskim pravima i slobodama u kojoj piše da narodi imaju pravo na samoopredeljenje, a ne nacionalne manjine. Taj pravični svet ne dozvoljava Srbima u BiH samoopredeljenje, a Šiptarima, kao nacionalnoj manjini na Kosovu, pokušava da podrži neku državu. To je nepravedan odnos", rekao je.

Ponovio je da Srbi nemaju problem sa BiH koja je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Komentarišući izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da je dao rok od šest meseci političarima u BiH da promene politiku ili će tražiti reagovanje EU, Dodik je upitao ko još veruje Incku, odakle mu nadležnost i da li piše u Dejtonskom sporazumu da može da menja politiku u BiH.

"Incko služi za zamajavanje, jer hoće da se dopadne političkom Sarajevu i zato nešto izmišlja. Šta znači promena politike, to je priča Sarajeva da dolazi nova administracija SAD pa se probudio Incko da ne zaostaje za očekivanjima Bošnjaka. Kada je on sa ozbiljnim političarem razgovarao", rekao je Dodik.

Za Incka je rekao da je "šeret koji pokušava da na sebe skrene medijsku pažnju".

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala