Da li je potrebna ruska vojna baza u Karabahu

© AP PhotoAvion Il-20 ruskog vojnog vazduhoplovstva u bazi Hmejmim u Siriji
Avion Il-20 ruskog vojnog vazduhoplovstva u bazi Hmejmim u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Otvaranje vojne baze Rusije u Nagorno-Karabahu pomoglo bi da se ojača bezbednost i stabilnost u ovom području, rekao je za Sputnjik savetnik predsednika za spoljne poslove nepriznate republike David Babajan.
„Kao ekspert, građanin i političar ove zemlje smatram da bi bilo vrlo dobro da imamo rusku bazu. Sudite sami. Rusija ima jako moćan geopolitički potencijal. Šta ako Turska počne da podstiče Azerbejdžan na agresiju? A šta ako militanti izmaknu kontroli Turske i odluče da ovde nešto naprave? U tom slučaju oni mogu specijalno pokušati da zadaju udarac imidžu Rusije, ne govoreći o tome da nas stave u vrlo težak položaj sa stanovišta bezbednosti“, izjavio je Babajan.

U vezi s tim, dodaje on, instalacija ruske vojne baze u Karabahu bio bi dobar potez.

„U svakom slučaju, to bi u velikoj meri ojačalo bezbednost i stabilnost ovde, pri tome u dugoročnoj perspektivi“, ukazao je političar.

Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Ruski mirovnjaci nadgledaju poštovanje primirja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala