Bugarski naučnik: Vakcine nisu jogurt – potrebno je odobrenje nacionalnog regulatora

CC0 / Pixabay / Vakcina
Vakcina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Bugarske treba da pruži stanovništvu što više informacija o tome koja vakcina protiv korone će biti dostupna, jer se ne radi o uvozu mlečnih proizvoda, nego leka koji treba da odobri nacionalni regulator, rekao je šef odeljenja za imunologiju sa Instituta za mikrobiologiju Bugarske akademije nauka Andrej Čorbanov.

Naučnik ističe da, sa druge strane, nije moguće dobiti dovoljno informacija o vakcini, s obzirom na to da Evropska komisija još nije odobrila nijednu vakcinu protiv korone, prenosi Bugarski nacionalni radio.

Prema njegovim rečima, vlada treba da obavesti stanovništvo o tome da li je reč o standardnoj registraciji vakcine ili će pacijenti morati da potpišu dokument u kome će vakcina biti označena kao eksperimentalna, jer vakcine protiv korone nisu prošle sve faze ispitivanja.

„To što je Narodna skupština, Savet ministara ili neki drugi organ vlasti rešio da će se izvršiti vakcinacija ništa ne znači, ako to nije odobrila Nacionalna agencija za lekove (agencija pri Ministarstvu zdravlja) i ako taj lek nije registrovan. To nije puter, jogurt ili neki drugi uvozni proizvod. Postoji mnogo pitanja o kojima bi trebalo zvanično diskutovati i prokomentarisati“, smatra naučnik.

Premijer Bugarske Bojko Borisov je sredinom novembra objavio da Bugarska, kao i svaka druga članica EU, izdvaja sredstva za sve vakcine koje se prave na teritoriji EU. Prema rečima ministra zdravlja Kostadina Abgelova, očekuje se da će vrednost vakcine, zajedno sa isporukama i čuvanjem preći 256 miliona evra. Biće kupljeno ukupno 12-13 miliona doza. Juče je premijer objavio o formiranju Koordinacionog centra koji će se baviti isporukama i načinom vakcinacije stanovništva. Prvobitno će biti vakcinisane osetljive grupe i medicinski radnici. Na današnjem zasedanju parlamenta većina poslanika je podržala predlog vlade da započne pregovore o kupovini  vakcina kompanija „Fajzer“, „Biontek“, „AstraZeneka“, „Sanofi“ i „Jansen“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala