Zakuvava se u Skoplju: Pokušaj rušenja Zaeva do 15. decembra — zbog bugarskog pitanja /video/

© Sputnjiku ustupio srbi.mkJedna od poruka sa protesta u Skoplju.
Jedna od poruka sa protesta u Skoplju. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pitanje poverenja makedonskoj Vladi očekuje se do 15. decembra. Jasni su i precizni uslovi opozicije koja upozorava Vladu Makedonije da se neće tako lako dopustiti da se preko Sobranja prelomi priča oko potvrđivanja nekog novog ugovora sa Bugarskom.

Ovo u emisiji Svet sa Sputnjikom ističe predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković, povodom aktuelne situacije izazvane nakon  što je premijer Zaev u intervjuu za bugarsku agenciju podigao prašinu u regionu.

Zaev je rekao da njegova zemlja i Bugarska imaju zajedničku istoriju od koje su nastale makedonski narod i bugarski narod, kao i makedonski jezik i bugarski jezik, nakon čega je vodeća opoziciona partija VMRO-DPMNE zatražila njegovu ostavku i pokrenula proteste ispred Vlade i MSP-a.

Pokušaj rušenja Vlade Zaeva do 15. decembra

On ukazuje da se opozicija odlučila na proteste iz prostog razloga što vlast nije htela da informiše niti poslanike u Sobranju Makedonije niti makedonsku javnost o detaljima pregovora koje vodi sa Bugarskom. Upućen je i poziv opozicije da se u Sobranju izgradi zajednički stav po pitanju pregovora sa Bugarskom, odnosno, da se utvrde takozvane crvene linije za sporna pitanja u odnosu sa Bugarskom, a to su jezik i istorija.

„Imate prvo izjavu makedonskog premijera koji je rekao da smo mi isti narod, obraćajući se Bugarima. Kada vi kažete nekome  da ste isti narod, to znači da prihvatate neku drugu istorijsku činjenicu od one koja jeste stvarno. Vi možete da kažete da ste sličan narod, možete da kažete da ste blizak narod, ali ako kažete da ste isti narod to znači da pripadate jednom istom korenu. Ako pripadate istom korenu onda prihvatate bugarske zahteve. I zbog toga je makedonska javnost tako senzibilna po ovom pitanju, jer je posumnjala da je predsednik makedonske vlade i da je celokupna vladajuća nomenklatura prihvatila skoro sve uslove Bugarske“, tvrdi Stoilković.

On dodaje da je ovaj dogovor sa Bugarskom i sve što se događa u Makedoniji vezano za takozvani istorijski revizionizam, odnosno, da na neki način predstavlja brisanje istorijske negativne uloge fašizma za vreme Drugog svetskog rata.

Pitanje poverenja Vladi

„Sporna je realizacija priče, zato što i u vladajućoj većini postoji veoma veliko nezadovoljstvo povodom ovakvog intervjua i povodom eventualne rezolucije koja bi došla u Sobranje. Pretpostavlja se da takav sporazum neće proći u makedonskom Sobranju, i neće imati potrebnu većinu od 61 poslanika. Tako da u ovom trenutku mislim da će privremeno ovaj proces biti odložen, što ne znači da ono što je dogovoreno neće biti realizovano, ali u ovom trenutku se to neće dogoditi“, smatra Stoilković.

Dalji razvoj događaja, prema mišljenju Stoilkovića, zavisiće od mnogo pitanja. Jedno od njih je što je makedonska opozicija pokrenula pitanje poverenja Vladi u Sobranju s jedne strane, a sa druge strane, to što Socijaldemokratski savez kao vladajuća partija ima veoma velikih unutrašnjih problema vezano za ove događaje sa Bugarskom zato što je na ovom pitanju i prethodni makedonski premijer pao 2006. godine.

Stoilković očekuje da će početkom sledeće nedelje biti rasprava u Sobranju povodom pitanja poverenja Vladi Severne Makedonije, a na pitanje koji su to zahtevi Bugarske koji su sporni, on kaže da je to veoma prosto:

„Ne postoji makedonski jezik, nego postoji jezik saglasno Ustavu Republike Severne Makedonije. Tvrdnja Bugarske je da je makedonski jezik nastao dekretom posle 1944. godine, i da je to u osnovi bugarski jezik, sa srpskim primesama. Mislim da se celokupni bugarski pritisak sastoji u tome da se prizna bugarska istorija makedonskog naroda i da se time nedvosmisleno potvrdi bugarsko poreklo makedonskog naroda“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala