Vraća se Kraljević Marko: Jesmo li spremni?

© Foto : Javno vlasništvoMarko Kraljević i Musa Kesedžija, naslikao Vladislav Titelbah, oko 1900.
Marko Kraljević i Musa Kesedžija, naslikao Vladislav Titelbah, oko 1900. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Marko Kraljević je srpski superheroj, ali on ima i elemente antijunaka, unutrašnju dramu, dileme i zato ćemo se potruditi da kreiramo punokrvnog junaka sa svim njegovim problemima i razočarenjima. Biće to film o buđenju junaka, otkriva za Sputnjik reditelj Dejan Zečević.

Projekat „Marko Kraljević“ po scenariju Maje Todorović i Dejana Zečevića nedavno je na konkursu Filmskog centra Srbije dobio 32 miliona dinara.

Marko Kraljević — junak nadljudske snage sa dilemama

Osnova scenarija je epska pesma „Marko Kraljević i Musa Kesedžija“, ali reditelj otkriva da će publika videti i Novaka Kovača i Majku Jevrosimu, kao i sve ono što znamo iz drugih epskih pesama o Marku Kraljeviću.

„Svi na nekom kolektivnom nesvesnom nivou imamo predstavu o Marku Kraljeviću kao neuništivom junaku. On jeste jedna vrsta srpskog superheroja i to nosi odgovornost da ga kreiramo tako da ne izneverimo očekivanja publike. Međutim, on mora da ima i elemente antijunaka, unutrašnju dramu, da se ne bori samo sa spoljnim neprijateljima, već i sa svojim dilemama. U tome su nam pomogle istorijske okolnosti koje su bile pomalo drugačije od onoga što je opisano u pesmama. Trudili smo da u scenariju donesemo punokrvnog junaka sa dilemama, problemima, razočarenjima. Nećemo eliminisati njegovu skoro nadljudsku fizičku snagu i veštinu u borbi, ali ćemo prikazati put koji naš junak prolazi do onoga što svi mi danas imamo kao pretpostavku o Marku Kraljeviću. Biće to i unutrašnje putovanje i uzbudljiva avantura prepuna akcije“, kaže Zečević.

Oranje drumova, Šarac, Musa Kesedžija

Reditelj navodi da su se skoncentrisali na realističnu priču, ali to ne znači da neće biti elemenata iz mitova.

„Pokušaćemo da elemente iz pesama učinimo realističnim, tako da pokažemo šta se zaista desilo Marku, da bi onda to guslari s kolena na koleno, generacijama nadograđivali i pretvarali u mitologiju. Biće tu sve što znamo iz pesama — od oranja drumova, do Šarca i topuza Kraljevića Marka“, objašnjava Zečević, poznat po filmovima „Izgrednici“, „Procep“, „T.T.Sindrom“, „Četvrti čovek“, „Neprijatelj“, serijama „Vojna akademija“, „Sinđelići“, Urgentni centar“, „Šifra Despot“...

© Foto : Screenshot/YoutubeReditelj Dejan Zečević
Vraća se Kraljević Marko: Jesmo li spremni? - Sputnik Srbija
Reditelj Dejan Zečević

Srpski viteški film

Radnja filma dešavaće se u periodu oko Kosovskog boja.

„Film nije koncipiran kao veliki epski spektakl, u smislu da se bavimo velikim istorijskim događajima i pokazujemo bitke sa 1.000 ratnika. Priča je malo svedenija, ali će svakako za naše uslove biti visoka produkcija. Nalikovaće možda japanskim samurajskim filmovima ili italijanskim špageti vesternima“, pojašnjava reditelj.

Smatra da se u narodnim epskim pesmama krije veliki potencijal za filmske obrade.

„Epske pesme su nešto vrlo autentično i specifično za ovo podneblje, za nas. U sebi imaju elemente grčke tragedije i samurajskog filma i pružaju priliku da se napravi neka vrsta podžanra — srpski viteški film. Ceo kontekst epskih pesama u preplitanju sa istorijskim činjenicama stvara vrlo uzbudljiv dramski materijal za filmove“, naglašava Zečević i dodaje da im je kombinovanje istorije i mitologije omogućilo da učine lik Marka Kraljevića još interesantnijim.

Moderan film

Reditelj ističe da će snimiti moderan film, u kome će biti zanimljivih detalja gledano iz perspektive aktuelnog trenutka.

„U scenariju ima mnogo toga što će moći da se prepozna iz naše realnosti. Neće to biti istorijska priča koja neće imati nikakve paralele sa sadašnjošću i modernim razmišljanjem. Biće tu zanimljivih stvari koje će i gledalac prepoznati iz savremenog trenutka, način na koji funkcionišu stvari na ličnom i istorijskom nivou. Zato je mene i privukao taj projekat“, pojasnio je Zečević.

© Foto : Javno vlasništvoPortret Marka Kraljevića, naslikala Mina Karadžić
Vraća se Kraljević Marko: Jesmo li spremni? - Sputnik Srbija
Portret Marka Kraljevića, naslikala Mina Karadžić
Milan Marić kao Marko Kraljević

Legendarnog junaka epske poezije na velikom platnu će oživeti Milan Marić.

„Da bi sve ovo o čemu smo govorili funkcionisalo, treba vam podrška u glumcu i mislim da se u Milanovom liku i delu nalaze potrebni elementi poput energije, fizičke snage, ubedljivosti. On je talentovan, ozbiljan i promišljen glumac, koji neće dozvoliti da to postane jednodimenzionalna priča“, ističe Dejan Zečević.

Turski glumci i dijalozi na turskom

Film je tek u prvoj fazi prikupljanja sredstava.

„Planiramo da napravimo i seriju i intenzivno smo u pregovorima sa Turskom oko koprodukcije. Igraće i turski glumci i dobar deo dijaloga će biti na turskom. Želimo da budemo u potpunosti autentični i tu nam je važna podrška Turske“, navodi Zečević.

Slavni Fric Lang želeo da snimi film o Marku Kraljeviću

Zečević podseća da do sada — ako izuzmemo ostvarenje „Marko Kraljević po drugi put među Srbima“, rađeno po Domanovićevoj priči — nije snimljen nijedan film o Marku Kraljeviću, ali i da je u istoriji kinematografije zabeleženo da je tridesetih godina bilo u planu snimanje filma o Marku Kraljeviću i da je režija bila ponuđena slavnom režiseru Fricu Langu. Sredstva nikada nisu sakupljena i do realizacije nije došlo.

O tome je pisao i Radovan Tomašević u RTV reviji 1970, kada je u razgovoru sa Svetomirom Nastasijevićem došao do informacije da je scenario za film o čuvenom epskom junaku napisao njegov brat, pesnik Momčilo Nastasijević.

Svetomir u tom tekstu, koji je sačuvao „Jugopapir“, svedoči da su tih dvadesetih godina svi bili oduševljeni filmom „Nibelung“ Frica Langa i kada je njegov brat završio scenario 1928. godine, profesor Lazar Šuvaković ga je preveo na engleski i jednu kopiju poslao holivudskom studiju „Metro Goldvin Majer“, a drugu Langu.

Uskoro je stigao odgovor Frica Langa: „Projekat je izvanredan. Bio bi to divan film. Teškoće su jedino finansijske. Istorija vašeg malog naroda nije dovoljno poznata svetu, pa nisam siguran da bih našao producenta koji bi pristao da finansira film sa takvom temom. U svakom slučaju, ako vi uložite polovinu potrebnog novca, moći ćemo da počnemo snimanje.“

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala