Kijev izjednačio naciste i sovjetske vojnike

© Sputnik / Roman Mahmutov / Uđi u bazu fotografijaGeneralna skupština UN
Generalna skupština UN - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stalni predstavnik Ukrajine u Ujedinjenim nacijama Sergej Kislica, tokom obraćanja na zasedanju Generalne skupštine UN, povukao je paralelu između dejstava sovjetskih vojnika i vojnika nacističke Nemačke, dok su predstavnici većine drugih zemalja visoko ocenili doprinos SSSR u pobedi nad fašizmom.

„Ukrajina pripada regionu gde je započeo Drugi svetski rat“, rekao je Kislica na početku obraćanja na sastanku posvećenom sećanju na žrtve Drugog svetskog rata. On je istakao da je sporazum Ribentrop-Molotov „podelio interesne sfere između dve diktature“.

„Poljaci i Ukrajinci bili su među prvim žrtvama, deo tog plana, kada su nacistički vojnici sa zapada i sovjetski sa istoka marširali po teritoriji Poljske (današnja teritorija zapadne Ukrajine), a zatim upali u baltičke zemlje. Sovjeti su nakon okupacije ubili na hiljade Ukrajinaca, a prilikom povlačenja 1941. godine su ubili još više, uništavajući i paleti važe objekte infrastrukture u gradovima dok su napredovale nacističke snage“, rekao je ukrajinski predstavnik.

Prema njegovim rečima, situacija se izmenila 1944. godine – „sovjetske trupe su u ofanzivi osipale paljbu, dok su nacističke snage prilikom povlačenja palile sve što je ostalo“.

Međutim, većina zemalja je tokom sastanka visoko ocenila doprinos SSSR pobedi nad fašizmom.

„Samo su Rusi u tom ratu izgubili više od 20 miliona ljudi. Izraelski narod nikada neće zaboraviti podvig i žrtvu ruskog naroda“, izjavila je predstavnika Izraela.

Predstavnik Belorusije je rekao da se vodi rat protiv sećanja na heroje koji su se borili protiv nacizma.

„To je cinično. To je podlo i sumnjivo. U tome nema nikakvog junaštva. Lako se boriti protiv spomenika, jer to nije pobeda na bojnom polju“, rekao je on.

Stalni predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja je pozvao međunarodnu zajednicu da na vreme uguši začetke nacističke ideologije i da ne dopusti čovečanstvu da potone u bezdan rata.

Kako je rekao, „danas smo, nažalost, svedoci sramotnih pokušaja prepisivanja istorije Drugog svetskog rata, svedoci smo razvoja pogrešnih koncepcija koje negiraju istoriju agresije ili čak veličaju osvajačku vojsku i kolonijalnu vladavinu“.

Nebenzja je dodao da „postoje težnje da se izbriše sećanje na podvige, da se sruše vojni spomenici i zabrani nošenje medalja i simbola odlikovanja koji snažno asociraju na pobedu“.

Prema njegovim rečima, takvi postupci se ne mogu opravdati, a njihovi autori nikada neće uspeti da promene neporecivu presudu koju je donela sama istorija.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala