Ruska ambasada u BiH: Poruke međunarodne zajednice u BiH na ivici mešanja u unutrašnja pitanja

© Foto : Ambasada Rusije u BiHPetar Ivancov
Petar Ivancov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom dvodnevnog sastanka političkih direktora Upravnog odbora Veća za sprovođenje mira (Peace Implementation Council – PIC) i objavljenog komunikea, saopštenjem se oglasila Ambasada Rusije u BiH.

„Ceo niz poruka dela međunarodne zajednice u BiH koje se nalaze u komunikeu na ivici su mešanja u unutrašnja pitanja suverene Bosne i Hercegovine, dok sam dokument, nažalost, ponovo više liči na politički alat za promovisanje agende koja često nema nikakve veze sa implementacijom mirovnog sporazuma, pa čak je i u suprotnosti sa istim. Ovaj oblik komunikacije sa institucijama suverene države je upitan sa stanovišta opšteprihvaćenih normi međunarodnog prava“, saopšteno je iz Ambasade Rusije u BiH.

Navode da Rusija, kao garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, dosledno zagovara suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, nepovredivost temeljnih dejtonskih principa ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima.

„Nažalost, naši partneri su izbegli da jasno izraze punu podršku ovim principima. Smatramo da je zadatak međunarodne zajednice u podsticanju dijaloga u duhu međusobnog poštovanja i razumevanja među narodima BiH po svim važnim za njih pitanjima, u podršci i podsticaju pozitivnih procesa, a ne u pokušajima da svojim agendom zamene sasvim efikasne dejtonske mehanizme za funkcioniranje BiH, koji već četvrt veka osiguravaju krhku etničku ravnotežu u državi“, navodi se u saopštenju.

„Smatramo da je ključno nezavisno rešenje lokalnih strana svih problema s kojima se suočava BiH na osnovu kompromisa i konsenzusa, pozivamo da se skoncentrišemo na ujedinjavajućoj agendi, te da radimo na uspostavljanju istinskog nacionalnog pomirenja, snažno odbacujemo strano mešanje u unutrašnje stvari BiH“, ističu iz ruske ambasade.

Navode da prepoznaju važnost reformi, uključujući u sektoru pravosuđa. Međutim, polaze od toga da je nezavisnost državnih pravosudnih institucija od spoljnjih i unutrašnjih uticaja temeljni pravni postulat.

„Uvereni smo da ovo treba biti isključivo unutrašnji proces. Kategorički je neprihvatljiv svaki pokušaj vršenja političkog pritiska na institute pravosuđa u BiH. Njima je neophodno garantovati mogućnost nezavisne i nepristrane delatnosti“, ističe se u saopštenju.

Dodaju da ne dele pristupe njihovih partnera oko problema ekonomskih migranata koji prolaze kroz BiH „balkanskom rutom“ do zapadnoevropskih zemalja.

Priznaju važnost napora Evropske unije da pruži materijalnu pomoć BiH po ovom pitanju, ali smatraju da ova podrška ne bi trebala biti usmerena na njihovo zadržavanje u BiH, već na pronalaženje dugoročnog i sveobuhvatnog rešenja ovog ozbiljnog problema, koji već ima tragične posledice po BiH.

Ističu da je 25. godišnjica potpisivanja Dejtonskog sporazuma prekretnica za procenu uloge međunarodne zajednice u suverenoj, savremenoj BiH.

„Prinuđeni smo sa žaljenjem konstatovati da je uloga međunarodne zajednice u unutrašnjem životu Bosne i Hercegovine na ivici mešanja i ponekad čak prelazi tu granicu. Polazimo od potrebe da se što pre ukine vanjski protektorat nespojiv sa suverenitetom BiH, koji predstavlja Ured visokog predstavnika i koji ne samo ne doprinosi procesima stabilizacije u zemlji, već često postaje i izvor lokalnih problema“, naveli su iz ruske ambasade.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala