Rusija: Kijev pokušava da zapuši usta Donbasu o zverstvima ukrajinskih nacionalista

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaPogled na zdanje ruske državne Dume u Moskvi
Pogled na zdanje ruske državne Dume u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Odbora Državne dume Rusije za međunarodne odnose Leonid Slucki smatra da je izjava šefa ukrajinske diplomatije Dmitrija Kulebe o bojkotu sastanka u Savezu bezbednosti Ujedinjenih nacija uz učešće predstavnika Donjecke i Luganske Narodne Republike – pokušaj da se spreči da se u UN čuje istina o zverstvima ukrajinskih nacionalista.

S tim u vezi, Slucki je istakao da Kijev protura „dvostruke standarde“ u Ujedinjenim nacijama u svetlu sopstvene sabotaže Minskih sporazuma i pariskih dogovora.

„Glasne izjave o bojkotu susreta u Savetu bezbednosti sa predstavnicima republika Donbasa po 'Arijevoj formuli' prilično oštro su u suprotnosti sa aplauzima ukrajinske delegacije tokom pregovora u septembru u SB UN u sličnom formatu sa Svetlanom Tihanovskom. Nju podržava Ukrajina po nalogu svojih zapadnih pokrovitelja“, rekao je Slucki novinarima.

Poslanik je naglasio da Kijev dosledno odbija dijalog, podržavajući samim tim aktivnu fazu sukoba u Donbasu.

„Današnja izjava Kulebe i delegacije u kontakt grupi predstavlja pokušaj zatvaranja usta i sprečavanja da se u Ujedinjenim nacijama čuje istina o zverstvima modernih ukrajinskih nacionalista. U suštini, to je linija sprovođenja žestoke cenzure“, dodao je predsednik Odbora.

Kako je rekao, sastanak u „normandijskom formatu“ Ukrajina naziva jedinom mogućnošću rešavanja situacije, ali je uslov za to primena pariskih dogovora od 9. decembra 2019. godine, što Kijev ne čini. Prema rečima Sluckog, kada je reč o pomenutom bojkotu od strane Kijeva, takođe se radi o pokušaju da se kamuflira ignorisanje sopstvenih obaveza.

„Glasne izjave i lupanje vratima verovatno su pokušaj da se zakamuflira ignorisanje sopstvenih obaveza. Sa svoje strane, nadam se da će sastanak u SB UN o situaciji u Ukrajini uz učešće predstavnika LNR i DNR biti održan na konstruktivan način i da će omogućiti da se razjasne dodatni važni aspekti za rešavanje unutrašnjeg ukrajinskog problema“, zaključio je on.

Ranije je ministar inostranih poslova Dmitrij Kuleba saopštio da Ukrajina namerava da bojkotuje neformalni sastanak SB UN na kojem se očekuje učešće predstavnika samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike.

Na inicijativu Rusije SB UN u sredu se održava neformalni sastanak posvećen realizaciji Minskih sporazuma. Za učešće u onlajn-formatu pozvani su predstavnik LNR u kontakt grupi za Donbas Vladislav Dajnego i predstavnica DNR, ministarka inostranih poslova ove republike Natalija Nikonorova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala