Parlament Crne Gore danas bira novu vladu

© AP Photo / Risto BozovicCrnogorski poslanici na zasjedanju parlamenta u Podgorici
Crnogorski poslanici na zasjedanju parlamenta u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Podgorici će danas biti održana sednica parlamenta na čijem dnevnom redu je izbor 42. crnogorske vlade, koju je predložio mandat Zdravko Krivokapić.

Krivokapić je u ponedeljak parlamentu dostavio ekspoze u kojem je na 51 strani naveo da su prioriteti buduće vlade borba protiv korupcije i kriminala, pravda i ravnopravnost, dobrosusedski odnosi sa zemljama okruženja, obezbeđenje fer uslova na izborima, smanjenje troškova javne potrošnje, stvaranje poverenja javnosti i potpuna transparentnost rada državne administracije.

Navodi da su među prioritetima i mere ekonomskog oporavka i podrške privredi nakon pandemije korona virusa.

Ocenio je da se stanje koje on i njegovih 12 ministara zatiču može s pravom nazvati svojevrsnim "državnim udarom".

"Odlazeća vlast je primenila i sprovodi scenario spržene zemlje kako bi nam dodatno otežala posao, ali to nas nije pokolebalo i svesni smo da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava", naveo je, između ostalog, Krivokapić.

Iako se u nekim segmentima delovanja i načina formiranja nove crnogorske vlade ne slažu sa predlogom mandatara podršku novoj izvršnoj vlasti najavile su sve stranke parlamentarne većine.

Nova crnogorska vlada imaće jednog potpredsednika, lidera URA Dritana Abazovića, i 12 ministara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala