Nemački ministar: Jaka Evropa potrebna NATO-u zbog uloge Rusije u Ukrajini i Gruziji

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas
Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje-članice NATO jedinstvene su u stavu da Evropa mora da nastavi da jača svoju ulogu u Alijansi s obzirom na ulogu koju Rusija igra u Ukrajini i Gruziji, kaže šef nemačke diplomatije Hajko Mas.
„Iskoristili smo poslednjih nekoliko godina da jačamo odgovornost Evrope, uključujući susedne regione. Danas smo bili jedinstveni u stavu da mi kao Evropejci moramo dosledno da nastavimo da idemo tim putem, da gradimo jaku i suverenu Evropu u NATO“, rekao je Mas posle sastanka ministara spoljnih poslova članica Alijanse.

To je neophodno imajući u vidu mnogobrojne krize u susednim regionima i ulogu koju Rusija, na primer, igra u Ukrajini i u Gruziji, rekao je nemački ministar.

U strateškom dokumentu „NATO 2030“ eksperti su naveli da se Ukrajina i Gruzija, zemlje koje streme članstvu u Alijansu, „nalaze pod stalnim unutrašnjim i spoljnim pritiskom od strane Rusije“.
Ministri su na današnjem sastanku i usaglasili korake u cilju daljeg jačanja dijaloga sa ta dva svoja partnera.

„Gruzija i Ukrajina su važni partneri NATO, one daju značajan doprinos našim misijama, i danas smo ponovo potvrdili našu podršku teritorijalnoj celovitosti Gruzije i Ukrajine. Razmotrili smo programe reformi koje sprovode i aktiviraćemo praktičnu podršku“, rekao je šef NATO Jens Stoltenberg.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala