Lukašenko: NATO želi da okupira zapadne beloruske teritorije

© Foto : BelTA / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da NATO formira vojnu grupu za „okupiranje zapadnih beloruskih teritorija“.
„U NATO-u se stvara vojna grupa za zauzimanje zapadnih beloruskih teritorija. Kažite, kako da se reaguje na to?“, izjavio je Lukašenko na sastanku Saveta kolektivne bezbednosti ODKB koji je održan u režimu video-konferencije, prenosi Sputnjik Belorusija.

Osvrćući se na pogoršanje situacije u Belorusiji, on je rekao da je to prouzrokovano spoljnim mešanjem.

„Radi se o, citiram, 'istorijskoj pripadnosti beloruskih teritorija Poljskoj'. To se već otvoreno izjavljuje. Zar Belorusi i ja kao predsednik možemo da se složimo sa tim? Ispostavlja se da nam ne pripadaju teritorije na kojima živimo. Jasno je kome. U tom pravcu i deluju“, izjavio je beloruski lider.

Zapad nameće svetu dvostruke standarde

Istovremeno, Lukašenko je rekao da vlasti zapadnih zemalja drsko nameću svetu dvostruke standarde. On je nazvao očiglednim odsustvo univerzalne ravnoteže između građanskih sloboda i interesa nacionalne bezbednosti u zapadnom društvu.

„Jasno je da upravo iz toga proizilazi sve bezobzirnije nametanje dvostrukih standarda međunarodnoj javnoj svesti“, dodao je.

Borba ODKB protiv spoljnih pretnji

Predsednik je pozvao zemlje ODKB da zajedno rade protiv spoljnih pretnji i da se ne vode mišlju da događaji u Belorusiji „nisu kod nas“.

„Kao nikada ranije, kao što su svi pričali, danas moramo biti zajedno, ujedinjeni“, rekao je i dodao da je osnova jedinstva država ─ ekonomska saradnja.

Istovremeno, on je naglasio da odavno postoje planovi zapadnih zemalja da naprave sanitarni pojas između Evropske unije i Rusije.

Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Lukašenko: Svet klizi u „kontrolisani haos“

„To su ciljevi koji nisu ostvareni nakon raspada SSSR-a, sredinom 90-ih godina nisu realizovani. Predsednik Rusije Vladimir Putin i ja to odlično razumemo. Već otvoreno govore da su događaji u Belorusiji odskočna daska za pritisak na Rusku Federaciju. Prijateljski želim da kažem da, ako neko misli da je Belorusija negde daleko, da nije ovde 'kod nas', možda smo i mi nekada tako mislili. Čak i događaji u Ukrajini ─ mislili smo da to nije negde ovde. Nećete stići ni da se osvrnete, a već će biti kod vas“, upozorio je Lukašenko.

„Obojene revolucije“ ─ obične pobune

Beloruski lider se osvrnuo i na „obojene revolucije“ koje su se pokrenule u velikom broju država, rekavši da su to obični neredi, što se može videti na primeru Belorusije.

„Obojene revolucije, koje su pokrenute u brojnim državama ─ nisu nikakve obojene revolucije. Vidimo to po Belorusiji. To su obične pobune. Revolucija se dešava kada za to ima osnova, kada niže klase ne žele, više klase ne mogu i tako dalje, i kada ima revolucionara. Danas nema nikakvih revolucionara ni kod vas, ni kod nas“, zaključio je on.

Prema njegovim rečima, svi „takozvani revolucionari“ žele da žive dobro i „po mogućnosti na tuđ račun“.

„A kad počneš da razgovaraš s njima na njihovom jeziku, oni se od takozvanih revolucionara brzo pretvore u političke begunce. Stoga tamo nije bilo niti ima nikakvih najboljih namera“, zaključio je beloruski šef države.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala