Kako se OVK brutalno obračunavao političkim protivnicima: Šta još piše u haškoj optužnici

© AP Photo / Visar KryeziuOVK
OVK - Sputnik Srbija
Pratite nas
U optužnici protiv četiri bivša lidera OVK, koju je objavio Specijalni sud u Hagu, Demokratski savez Kosova (DSK) pominje se ukupno 13 puta, prenosi Gazeta Ekspres.

Optužnica protiv četiri bivša lidera OVK potvrđena je 5. novembra, optuženi su za različita pitanja, a čak se spominju i članovi DSK za koje piše da su mučeni i zastrašivani.

Slučajevi u kojima se spominje DSK

Prvi put se spominje kada je Kosovo 1989. imalo status autonomne pokrajine i nakon toga većina Albanaca je podržala referendum o nezavisnosti, usvajanje ustava i stvaranje paralelnih državnih institucija, a i vladu na čijem čelu je bila najveća politička partija na Kosovu, DSK, sa predsednikom Ibrahimom Rugovom i premijerom Bujarom Bukošijem.

Drugi put spominje da je DSK sprovodio politiku nenasilnog otpora, negirao legitimitet kosovske vlade formirane od strane Srbije i uspostavio paralelne sisteme obrazovanja, zdravstvene zašitite i oporezivanja.

Međutim, u trećem slučaju navodi se da su bivši lideri OVK zastrašivali, maltretirali i eliminisali članove i pristalice DSK, jer su, prema optužnici, oni okarakterisani kao protivnici.

U četvrtom slučaju se navodi da su Hašim Tači i Radžep Seljimi u septembru 1998. u operativnoj zoni Dukađini preduzeli korake kako bi zastrašivali i uspostavili vlast nad jedinicama povezanim sa DSK, uključujući i Oružane snage Kosova povezane sa vladom u egzilu.

Takođe, u petom slučaju navodi se da od aprila 1998. do januara 1999. u Likovcu i Uroševcu pritvorenicima nije obezbeđena dovoljna količina hrane, vode, higijenskih i saniratnih uslova, zdravstvene zaštite i/ili posteljine.

Brojni pripadnici OVK, dodaje se, među kojima i Suljejman Seljimi i Sabit Geci, redovno su ih žestoko tukli i psihološki zlostavljali. Pritvorenike su po telu udarali puškama, bejzbol palicama, metalnim instrumentima, drvenim štapovima, šutirali nogama i pretili im smrću i telesnim povredama.

Čulo se i videlo brutalno maltretiranje drugih pritvorenika, među kojima i članova porodica. Primoravali su ih da se međusobno tuku. Pritvorenici su saslušani i optuženi za izdaju jer su podržavali DSK, družili se sa Srbima ili policajcima, bili su optuženi da su špijuni i saradnici srpskih vlasti i da nisu podržavali OVK, navodi se u tekstu.

U šestom slučaju, u optužnici protiv Tačija i drugih piše da su među pritvorenicima u Likovcu i Uroševcu bile pristalice DSK, Romi i Srbi.

© AP Photo / Visar KryeziuPojedini političari na Kosovu tvrde da je Demokratski savez Kosova odgovoran za potvrđivanje optužnice protiv Tačija i još trojice lidera terorističke organizacije OVK.
Kako se OVK brutalno obračunavao političkim protivnicima: Šta još piše u haškoj optužnici - Sputnik Srbija
Pojedini političari na Kosovu tvrde da je Demokratski savez Kosova odgovoran za potvrđivanje optužnice protiv Tačija i još trojice lidera terorističke organizacije OVK.

U sedmom slučaju, navodi se da su u Drenovcu i Orahovcu, od maja do jula 1998. godine, u improvizovanoj ćeliji držane pristalice DSK, Romi i Srbi, bez odgovarajuće medicinske nege.

Pritvorenicima su oduzete lične stvari i nikada nisu vraćene. Određeni broj članova OVK redovno je žestoko tukao pritvorenike i zlostavljao ih psihički. Pritvorenici su udarani štapovima, pesnicama, nogama, tela su im bila vezana za struju...

Dodaje se da su oni su čuli i videli brutalno maltretiranje drugih pritvorenika.

Mučenje pristalica DSK

Pritvorenici su ispitivani i optuženi da su se udruživali sa Srbima ili Romima, da su špijuni i saradnici srpskih vlasti i da ne podržavaju OVK.

U osmom slučaju se navodi da su pristalice DSK, Romi i Srbi, u Mališevu, otprilike od 17. jula 1998. do 26. ili 27. jula 1998. godine, pritvoreni u bivšoj policijskoj stanici u Mališevu i bili držani u prenatrpanim prostorijama, sa vrlo malo vazduha, hrane, vode, higijenskih i sanitarnih uslova, zdravstvene zaštite i obezbeđenih kreveta i ćebadi.

Jakup Krasnići je identifikovan kao prisutan u bivšoj policijskoj stanici i u jednom slučaju posetio je sobu u kojoj su bili pritvorenici. Određeni broj članova OVK je redovno žestoko tukao pritvorenike i psihički ih maltretirao. Pritvorenike su udarali kundacima i drugim sredstvima, šutirali su ih i pretili im smrću i fizičkim nasiljem. Oni su videli i čuli zlostavljanje drugih pritvorenika.

U devetom slučaju piše da su u Lapaštici kod Podujeva, pristalice DSK i osobe srpske nacionalnosti držane u prenatrpanoj sali, bez grejanja, hrane i higijenskih uslova. Određeni broj članova OVK je redovno žestoko tukao pritvorenike i zlostavljao ih psihološki.

Pritvorenici su udarani po telu štapovima, lancima, konopcima i kundacima, udarani su rukama, nogama, povređivani su strujnim udarom i prećeno im je smrću. Čuli su i videli brutalno maltretiranje drugih pritvorenika i bili su prisiljeni da se tuku međusobno. Neki su primoravani da rade fizičke poslove.

Pritvorenici su ispitivani i oputženi za udruživanje sa Srbima, da su špijuni i saradnici srpskih vlasti, ili da ne podržavaju OVK.

Tukli ih metalnim šipkama

U desetom slučaju se navodi da su članovi OVK u Zlašu kod Prištine maltretirali pritvorenike i optuživali ih da su članovi DSK, izdajnici, špijuni i saradnici srpskih vlasti i da ne podržavaju OVK.

U jedanaestom slučaju, dodaje se, DSK se spominje u delu kada su u Albaniji u selu Cahan, pritvorenici maltretirani, ispitivani i optuženi da su simpatizeri i špijuni DSK, da se druže i sarađuju sa Srbima i srpskim vlastima, i ne podržavaju OVK.

U dvanaestom slučaju, DSK se pominje kada su u Mališevu, u improvizovanoj ćeliji članovi OVK redovno žestoko tukli pritvorenike gvozdenim šipkama i palicama, šutirali ih, i pretili smrću. Pritvorenici su saslušavani i optuženi da su članovi i pristalice DSK, špijuni i saradnici srpskih vlasti i da ne podržavaju OVK.

Na kraju, DSK se spominje kada su članovi ove partije u Prizrenu optuženi i maltretirani od strane OVK. Pritvorenici su čuli i videli maltretiranje drugih pritvorenika. Pritvorenici su ispitivani i optuženi da su članovi i pristalice DSK, da čine zločine protiv Albanaca ili da sarađuju sa srpskim vlastima. Među njima je bilo i osoba srpske nacionalnosti.

Neki političari optuživali su DSK da je odgovoran za potvrđivanje optužnice protiv Tačija i drugih.

Neki od kosovskih političara su govorili da je DSK odgovoran za potvrđivanje optužnice protiv Tačija i drugih.

Prema rečima bivšeg ministara spoljnih poslova Gljauka Konjufce, DSK snosi veliku odgovornost za to.

"Vezano za optužnicu ove četvorice treba da govori DSK, a to ne čini. Ime partije se spominje 13 puta u optužnici. Oni imaju veliku odgovornost", rekao je Konjufca.

Poslanica DPK Ganimete Musljiu je pitala ministra odbrane Antona Ćunija zašto ne podnese ostavku sada kada su Tači i Veselji u pritvoru u Hagu.

"Kada ćete podneti ostavku nakon što ste ispunili svoju političku misiju", upitala je Musljiu na sednici skupštine, prenelo je Kosovo onlajn.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala