Humanizam na delu: Pesma „Ja ratujem sam“ za decu bez roditeljskog staranja

© Foto : screenshot/youtube/Jutarnji Program TV HAPPYMiroslav Miša Aleksić - basista „Riblje čorbe“
Miroslav Miša Aleksić - basista „Riblje čorbe“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompozicija Miše Aleksića „Ja ratujem sam“ na dan njegove smrti dobila je novo obličje. Četvorica muzičara okupljenih oko imena „The Big 4“ snimili su je u drugačijem maniru, kao omaž mladosti i velikom umetniku Miši Aleksiću, a sav novac prikupljen od ove pesme pokloniće deci bez roditeljskog staranja.

„Ja ratujem sam“ o Borinom služenju vojnog roka

Četvrti studijski album Riblje čorbe „Buvlja pijaca“ ponudio je za nijansu sofisticiraniji zvuk u odnosu na prethodna izdanja. U stvaranju albuma učestvovali su Bora Đorđević, Miša Aleksić, Bajaga, Rajko Kojić, Vicko Milatović, a gostovali su i Kornelije Kovač i Miroslav Aranđelović.

Tekst pesme „Ja ratujem sam“ napisao je Bora Đorđević inspirisan služenjem vojnog roka, a muzika je, kao i obično u Mišinim kompozicijama, pronašla način da otelotvori energiju Đorđevićevog teksta. Ta energija i dan-danas je živa i može da se oseti i u novom aranžmanu grupe The Big 4.

Velika četvorka

Bend okupljen oko gitariste Ivana Zoranovića, pevača Aleksandra Petrovića — Ace Seltika, bubnjara Aleksandra Petrovića Mengelea i basiste Željka Čačija imao je za cilj samo jedno — da snimi Mišinu hit pesmu „Ja ratujem sam“.

„To je pesma našeg odrastanja. Želeli smo da je snimimo, da sa njom uradimo neku veću stvar, a Mišina tragična smrt bila je povod da je objavimo na Jutjubu i damo joj novi život“, priča za Sputnjik basista i sportski komentator Željko Čačija.

Bend je pesmu snimio još za života Miše Aleksića, koji je ujedno i bio među prvim slušaocima ovog aranžmana.

„Miša je napisao muziku i vlasnik je 50 odsto prava. Kada je čuo pesmu, rekao je: ’Momci, ovo je fantastično, uradite još jedan snimak i objavite kao singl‘. Dao nam je svoje odobrenje, a onda je preminuo“, kaže Čačija.
© Sputnik / Arhiva Željka ČačijeThe Big 4: Željko Čačija, Aleksandar Petrović Mengele, Aleksandar Petrović - Aca Seltik i Ivan Zoranović
Humanizam na delu: Pesma „Ja ratujem sam“ za decu bez roditeljskog staranja - Sputnik Srbija
The Big 4: Željko Čačija, Aleksandar Petrović Mengele, Aleksandar Petrović - Aca Seltik i Ivan Zoranović

Najpristojniji član Riblje čorbe

Po mišljenju mnogih, a i našeg sagovornika, Miša Aleksić autor je najozbiljnijih pesama Riblje čorbe i ujedno njen najpristojniji član. „Ja ratujem sam“ je, kako kaže Čačija, životna tema mnogih članova benda The Big 4.

„Pesma ’Ja ratujem sam‘ je remek-delo. Obradili smo je u Motorhed fazonu, a potom prelazimo u pankerski stil svirke. To je simbioza raznih muzičkih stilova i naših doživljaja. Mi smo uradili tu pesmu iz čiste ljubavi prema Mišinoj i Borinoj kompoziciji. Nismo čak ni želeli da otkrijemo identitet da ne bismo privlačili pažnju“, priznaje basista.

Posvećeno deci bez roditeljskog staranja

Kada je prvi put čuo ovu kompoziciju, naš sagovornik otkriva da je imao dvanaest godina i zamišljao je sebe kako je svira.

„Puštao sam ploču na gramofonu i imitirao sviranje gitare“, iskren je Čačija.

Zato „Ja ratujem sam“ postaje oda namenjena deci koja su ostala uskraćena za toplinu roditeljskog doma, u kojoj će moći da ispolje svu svoju energiju.

„Deca bez roditelja sama se bore kroz život, prepušteni su sebi, prepušteni ulici. Zato će novac prikupljen od klikova na Jutjubu i emitovanja ići u humanitarne svrhe, za decu svratišta i bez roditeljskog starenja“, otkriva Čačija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala