Hoće li Makedonci morati da pristanu na ucene Bugarske? /video/

Svet sa Sputnjikom
Svet sa Sputnjikom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Makedonija je taman rešila višedecenijski problem dogovorom sa Grčkom o promeni imena a stižu nove ucene iz komšiluka: Bugarska joj je ispostavila spisak identitetskih zahteva ne bi li dala pristanak na pregovarački okvir za početak pristupnih pregovora Skoplja sa EU.

Premijer Zoran Zaev je stvar pokušao da izgladi, izgleda ispod žita pristavši na uslove iz Sofije, zbog čega građani protestuju ispred vlade a najveća opoziciona stranka VMRO-DPNE traži njegovu ostavku. Zaev je dodatno uskomešao strasti kontroverznim izjavama o ulozi Bugarske u Drugom svetskom ratu koje mirišu na reviziju istorije. Da li je Severna Makedonija na novom istorijskom raskršću i hoće li morati da pristane na bugarske ucene? Hoće li ovaj gaf Zaeva koštati premijerske fotelje ili će opet uspeti da nadigra opoziciju? Da li Sofija opet koketira s idejom velike Bugarske? Šta su istorijske činjenice o Makedoncima i njihovom identitetu?

O situaciji u Severnoj Makedoniji i novom krugu njenih istorijskih iskušenja u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ govore Mile Bjelajac, direktor Instituta za noviju istoriju Srbije, i Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji.

Emisiju uređuje i vodi Tatjana Trikić.

Slušajte nas na talasima Radio Novosti, 104,7 megaherca, gledajte na fejsbuku Sputnjika i Novosti, ali i odloženo na jutjub-kanalu Sputnjik Srbija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala