EU usaglasila evropsku verziju „zakona Magnitskog“

© REUTERS / YVES HERMANZastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu
Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komitet stalnih predstavnika država-članica Evropske unije (Koreper) odobrio je novi sankcioni režim zbog kršenja ljudskih prava u svetu, izjavio je neimenovani izvor u organizaciji.

„Sledeći korak je konačno odobrenje u savetu ministara inostranih poslova“, rekao je izvor u organizaciji.

Drugi izvor je sredinom novembra izjavio da bi nove sankcije mogle da budu odobrene 7. decembra na sastanku ministara inostranih poslova EU.

Organizacija duže od mesec dana razmatra globalni sankcioni režim Brisela zbog kršenja ljudskih prava, koji se smatrao pandanom američkog „zakona Magnitskog“. Kako je ranije saopštila Evropska komisija, spisak potencijalnih ograničenja mogao da bu uključi zamrzavanje imovine i zabrane ulaska u Evropsku uniju.

S tim u vezi, visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj predlagao je da se evropska verzija „zakona Magnitskog“ nazove po ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom.

Zakon Magnitskog usvojen je u Sjedinjenim Američkim Državama 2012. godine. Zakon je prvobitno uspostavljao lične sankcije državljanima Rusije koji, prema mišljenju američkih vlasti, krše ljudska prava. Ruske vlasti su više puta saopštavale da je nedopustiva politizacija slučaja Magnitski. Kasnije je dokument dobio status globalnog zakona, što znači da se sankcije mogu uvoditi protiv svih zemalja čiji građani, prema mišljenju SAD, krše ljudska prava.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala