Članice ODKB usvojile zajedničku deklaraciju

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaSamit ODKB u Kirgiziji
Samit ODKB u Kirgiziji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri zemalja Organizacije dogovora za kolektivnu bezbednost usvojili su zajedničku deklaraciju nakon sednice Saveta kolektivne bezbednosti. Generalni sekretar organizacije Stanislav Zas je rekao da ODKB namerava da razvija svoj mirovni potencijal.
„Danas je odobren niz dokumenata, koji su važni za naš rad u različitim sferama. To je nekoliko dokumenata za razvoj našeg mirovnog potencijala i za dalje korake o priključivanju mirovnim aktivnostima UN“, rekao je Zas.

Prema njegovim rečima, lideri država ODBK su se dogovorili da će se mirovne snage ODKB priključivati operacijama pod pokroviteljstvom UN.

Lideri zemalja ODKB su sigurni da je neophodno formiranje pravednog i racionalnog svetskog poretka, zasnovanom na međunarodnom pravu, navodi se u tekstu deklaracije.

„Sigurni smo da čovečanstvo ima mogućnost da zajednički osigura očuvanje mira, stabilnosti i bezbednosti za sve, da pronađe dostojan odgovor na savremene izazove i pretnje. Rešavanje zadataka sa kojima se čovečanstvo suočava moguće je samo u uslovima pravednog i racionalnog svetskog poretka, koji se bazira na opšteprihvaćenim principima i normama međunarodnog prava“, sledi iz teksta deklaracije.

ODKB razmatra mogućnost formiranja Informaciono-analitičkog centra za monitoring situacije i pravovremeno otkrivanje pretnji za kolektivnu bezbednost zemalja, navodi se u dokumentu.

Zemlje ODKB ističu da ne postoji alternativa za rešavanje sukoba na miran način putem pregovora u okviru dogovorenih formata, kako je predviđeno deklaracijom koja je usvojena na samitu OEBS-a u Astani.

Takođe se navodi da će države-članice ODKB nastaviti da održavaju redovne zajedničke vojne vežbe i visoko ocenjuju efikasnost zajedničkih vežbi koje se održavaju svake godine.

Zemlje nameravaju da nastave da snabdevaju Kolektivne snage za operativno reagovanje ODKB savremenim naoružanjem, vojnom i specijalnom tehnikom, kako bi osigurale njihovu visoku borbenu gotovost s ciljem efikasnog suprotstavljanja novim izazovima i pretnjama.

Vojna saradnja u okviru ODKB nije usmerena protiv trećih zemalja i u interesima je garantovanog osiguravanja bezbednosti država-članica Organizacije, ističe se u tekstu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Situacija na prostoru država ODKB je bila burna

U zajedničkoj deklaraciji se navodi da su nedopustive bilo kakve akcije koje su usmerene na podsticanje međunacionalnih sukoba.

Države ODKB nameravaju da nastave da razmenjuju iskustva u oblasti prevencije i borbe protiv zaraznih bolesti.

U deklaraciji se navodi da zemlje ODKB podržavaju poziv generalnog sekretara UN da se što pre prekinu sukobi u svim delovima sveta u svetlu pandemije virusa korona.

Takođe se navodi da će članice ODKB nastaviti da razvijaju saradnju sa drugim zemljama i međunarodnim organizacijama, koje deluju u sferi bezbednosti. Zemlje ODKB odlučno osuđuju terorizam i usmerene su na jačanje kolektivnih napora u borbi protiv terorizma, uz centralnu koordinacionu ulogu UN.

Lideri su ukazali na opasnost koju predstavljaju strani teroristi koji se vraćaju sa Bliskog Istoka. Države će raditi na poboljšanju mehanizama za razmenu informacija o tim licima i njihovom kretanju.

Zemlje ODKB podržavaju nastavak zajedničke borbe protiv ekstremizma.

Takođe se navodi da raste potreba za zajedničkim delovanjem u cilju sprečavanja rizika i pretnji u oblasti biološke bezbednosti.

Lideri predlažu da se organizuje sastanak opunomoćenih predstavnika ODKB, Zajednice nezavisnih država, Šangajske organizacija za saradnju, OEBS-a, NATO i EU kako bi razgovarali o strategiji bezbednosti zemalja, navodi se u zajedničkoj izjavi.

„Polazimo od principa da je bezbednost jednog neraskidivo povezana sa bezbednošću svih ostalih. Upravo takav objedinjeni pristup leži u osnovi zajedničkih napora zemalja ODKB, koji su usmereni na stvaranje sveta oslobođenog linija razdvajanja, sukoba, sfera uticaja i zona sa različitim nivoima bezbednosti“, navodi se u tekstu.

Zemlje ODKB su visoko ocenile rezultate predsedavanja Rusije u Organizaciji 2019-2020. godine, „koje je doprinelo jačanju konstruktivne i plodne saradnje, razvoju savezničkih odnosa između članica Organizacije“.

Sednica Saveta kolektivne bezbednosti je održana u formatu video-konferencije, a njome je predsedavao ruski predsednik Vladimir Putin.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala