Zemlje ODKB: „Rat“ sa spomenicima ─ neprihvatljiv

© AP Photo / Petr David JosekUklanjanje spomenika maršalu Konjevu u Pragu
Uklanjanje spomenika maršalu Konjevu u Pragu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje-članice Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) osudile su napore nekih političkih snaga da iskrive ishode Drugog svetskog rata i nazvale neprihvatljivim „rat“ sa spomenicima i memorijalima na bratskim grobovima vojnika-oslobodilaca, navedeno je u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.
„Sa žaljenjem primećujemo da su poslednjih godina učestaliji pokušaji iskrivljavanja istorije i predavanja zaboravu lekcija tog rata. Smatramo da bi svetska zajednica trebalo da na svaki način spreči svaku manifestaciju neofašizma, šovinizma, svih oblika ksenofobije, mržnje, rasne i nacionalne nadmoći, kao i radikalnog nacionalizma. Oštro osuđujemo sve pokušaje pojedinih političkih snaga da revidiraju istoriju i iskrive rezultate Drugog svetskog rata“, navedeno je u zajedničkoj izjavi ministara inostranih poslova zemalja ODKB povodom 75. godišnjice završetka Drugog svetskog rata.

Prema toj izjavi, zemlje su izrazile duboku zabrinutost povodom veličanja u bilo kom obliku nacističkog pokreta, neonacizma i bivših članova organizacije „Vafen-SS“, uključujući u obliku podizanja spomenika i memorijala, kao i održavanja javnih demonstracija u cilju slavljenja nacističke prošlosti.

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija
Patrušev: Cilj lažiranja istorije Drugog svetskog rata — umanjivanje uloge Rusije u svetu

„Smatramo da je neprihvatljiv ciljani 'rat' sa spomenicima i memorijalima na bratskim grobnicama vojnika-oslobodilaca. Pokušaji prekrajanja istorije preplavljeni su ponavljanjem tragičnih grešaka iz prošlosti“, navedeno je u saopštenju.

Ranije je direktor Spoljnoobaveštajne slube Rusije Sergej Nariškin svetska zajednica treba da pamti lekcije Nirnberškog procesa i spreči pokušaje veličanja nacizma, kao i nastanka njegovih novih oblika.

Rusija je više puta osudila napore određenih političkih snaga da iskrive ishode Drugog svetskog rata.

Podsetimo, jedan od incidenata sa spomenicima dogodio se sa Češkom. Odnosi Rusije sa Češkom su se pogoršali zbog skandala u vezi spomenika sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu u Pragu. U aprilu je spomenik demontiran. Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog javnog skrnavljenja simbola vojne slave Rusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala