Testovi krvi trudnica zloupotrebljeni u poslovnoj šemi vlasnika Fejsbuka

© AP Photo / Francois MoriMark Zakerberg
Mark Zakerberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Učesnice iz Danske u projektu medicinskog istraživanja nikada nisu bile obaveštene o komercijalnim interesima. Iako će projekt u kojem učestvuje i izvrši direktor Fejsbuka, milijarder Mark Zakerberg verovatno postići međunarodni uspeh, danski stručnjaci ga ocenjuju kao kršenje zaštite podataka i „loš sporazum za Dansku“.

Dvesta šezdeset tri Dankinje koje su tokom trudnoće svake nedelje učestvovale u javnom istraživačkom projektu i davale uzorke krvi u Državnom institutu za serum (SSI), neprijatno su se iznenadile kad su saznale da su sarađivale sa nepoznatima američkim preduzećem, izvestio je Danski radio.

Uzorci krvi, prvobitno namenjeni praćenju neurotransmitera tokom trudnoće, poslati su u SAD i činili su osnovu testa krvi koji može predvideti prevremeno rođenje. Za to istraživanje očekuje se da će postići svetski uspeh. Američki istraživački centar osnovao je milijarder i vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg i on je sada suvlasnik pronalaska. Učesnice nisu bile obaveštene o komercijalnim interesima istraživačkog projekta.

„Osećam da su moje poverenje i moje dobre namere zloupotrebljeni“, rekla je za Danski radio Meri Petersen, jedna od žena koja je učestvovala u istraživačkom projektu.

Skriveni komercijalni interesi

Iako je istraživački projekat odobrio Naučno etički komitet, SSI ga nije obavestio o svim metodama analize koje je američka strana morala da sprovede niti o komercijalnim interesima projekta.

Prema rečima Kenta Kristensena, vanrednog profesora zdravstvenog prava na Univerzitetu Južne Danske, istraživački projekat je zbog toga odobren na pogrešnoj osnovi i uz kršenje zakona namenjenog zaštiti učesnika u zdravstvenom istraživanju.

„Stotine uzoraka krvi poslato je na Univerzitet Stanford bez zaključenog takozvanog sporazuma o obradi podataka, koji osigurava da se podaci ne zloupotrebljavaju. Bez sporazuma o obradi podataka, uzorci su ilegalno prebačeni kršeći pravila o zaštiti podataka“, izjavio je Kristensen.

„Loš sporazum za Dansku“

Mads Melbi i njegove kolege istraživači iz Amerike prijavili su 2017. godine patent koji će im omogućiti da zarade na testu krvi na osnovu podataka trudnih žena u Danskoj. Istraživački centar koji je prijavu podneo američkom Zavodu za patente i koji je zadužen za komercijalizaciju testa, osnovao je milijarder Mark Zakerberg. Zove se „Čen Zakerberg biohab“, po Marku Zakerbergu i njegovoj supruzi Čen.

CC0 / Pixabay / Trudnice nisu bile obaveštene o komercijalnim interesima istraživačkog projekta.
Testovi krvi trudnica zloupotrebljeni u poslovnoj šemi vlasnika Fejsbuka - Sputnik Srbija
Trudnice nisu bile obaveštene o komercijalnim interesima istraživačkog projekta.

Profesor Kim Ostergard iz Kopenhagenske poslovne škole, stručnjak za ugovorno pravo, ocenio je da je „Čen Zakerberg biohab“ stekao najveću kontrolu nad testovima krvi i da od projekta može najviše zaraditi. Nazvao ga je „lošim sporazumom za Dansku“. Nasuprot tome, SSI je uveravao da „sa tržišne tačke gledišta SSI ostvaruje pošten deo prihoda“ i da će testovi biti „jeftino dostupni u Danskoj“.

Lični interesi

U Kaliforniji su Mads Melbie i njegove američke kolege osnovali privatnu kompaniju koja se zove „Mirvi“ i 2018. su od privatnih investitora dobila oko 70 miliona dolara početnog kapitala i sklopili predugovor sa „Čen Zakerberg biohab“. Iste godine Mads Melbi je posedovao oko petine kompanije, a njegov američki kolega, menadžer „Čen Zakerberg biohaba“, imao je isti ulog.

Prema SSI-ju, Melbi nije izvestio institut o svom finansijskom interesu za projekt trudnoće. Na zahtev Ministarstva zdravlja i starih, Mads Melbi je prošle godine prodao svoje akcije i istupio iz kompanije, navodi Danski radio.

Nakon ovih otkrića, Melbi je podneo ostavku ovog leta. Iako je Melbi lično odbacio bilo kakve greške, Državni institut za serume je izrazio žaljenje što nije pravilno obavestio žene učesnice o svim aspektima studije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala